Ruokakolmio esittelee ravitsemussuositukset

Suomalaiset ravitsemussuositukset on laadittu tutkimustietoon perustuen. Ne ohjaavat terveyttä edistävän ruokavalion koostamiseen väestötasolla. Ravitsemussuositukset on kohdistettu pääsääntöisesti terveille, arjessaan kohtuullisesti liikkuville henkilöille. Lisäksi niissä on huomioitu suomalainen ruokakulttuuri ja ruokailutottumukset. Ravitsemussuosituksiin pohjautuvia, käytännön työkaluja ovat ruokakolmio ja lautasmalli.

Ruokakolmion avulla koostat ravitsemussuositusten mukaisen, terveellisen ja monipuolisen ruokavalion. Mitä alempana tietty ruoka-aine kolmiossa on, sitä enemmän se osuutta ruokavaliossa tulisi painottaa. Vastaavasti mitä ylempänä ruoka-aine on kolmiossa, sitä pienempi osuus sillä tulisi olla ruokavaliossa.

Kolmion pohjan muodostavat kasvikunnan tuotteet eli kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljatuotteet. Lisäksi kolmioon kuuluvat kasviöljyt, kasviöljypohjaiset margariinit, pähkinät ja siemenet sekä kala, siipikarja ja vähärasvaiset maitotuotteet. Kolmion huippu sen sijaan koostuu lihasta, lihavalmisteista, kananmunasta sekä sattumista.

Ruokakolmio

Sattumat ovat niitä ruoka-aineita, joita tulisi nauttia harvemmin. Tähän osioon kuuluvat esimerkiksi makeiset, keksit, leivonnaiset ja virvoitusjuomat.

Lihavalmisteet ja punainen liha sisältävät tärkeitä rakennusaineita, mutta myös kovaa rasvaa. Siksi niitä tulisi nauttia kohtuullisesti.

Nauti siipikarjaa, kuten kanaa tai kalkkunaa. Muista myös syödä kalaa vähintään kahdesti viikossa. Siitä saat pehmeitä rasvoja ja rakennusaineita kasvuun ja kehitykseen.

Kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset levitteet sekä pähkinät ja siemenet sisältävät ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja. Muista niiden osuus omassa ruokavaliossasi.

Suosi vähärasvaisia maitotuotteita (rasvaa < 1 %). Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää kasvipohjaisia soija-, kaura- tai riisivalmisteita.

Täysjyväviljatuotteita kuten täysjyväleipää, puuroa, pastaa tai riisiä tulisi nauttia joka aterialla.

Kasvikunnan tuotteet muodostavat kolmion perustan, eli ruokavalio tulisi koostua pääosin kasvikunnan tuotteista. Valitse yhteensä näistä laatikoista yhteensä 6 kourallista erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

 

Ruokakolmio

Kuvan lähde: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Takaisin sivun alkuun