Senttejä lisää pituuteen

Murrosiässä pituuskasvu etenee kolmessa vaiheessa. Varhaisessa murrosiässä kasvu on hidasta. Se jälkeen tapahtuu noin kaksi vuotta kestävä kasvupyrähdys ja kolmantena vaiheena lopullinen kasvun hidastuminen ja päättyminen. Kasvupyrähdys käynnistyy, kun sukupuolihormonien eritys alkaa ja kasvuhormonin eritys lisääntyy. Sekä tytöillä että pojilla pituuskasvu on vähäistä juuri ennen murrosikää. Perintötekijät määräävät kasvuvaran ja terveillä lapsilla pituuskasvu etenee yleensä johdonmukaisesti. Pituuskasvua seurataan kasvukäyrien avulla pikkulapsena neuvolassa ja sitä jatketaan kouluiässä kouluterveydenhuollossa.

Tytöillä murrosikä käynnistyy poikia aiemmin. Tyttöjen kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan murrosiän keskellä. Kasvupyrähdyksen aikana tytöt kasvavat hieman poikia vähemmän, keskimäärin 0,8 cm kuukaudessa. Pituuskasvu päättyy keskimäärin kaksi vuotta poikien kasvua aiemmin.

Pojilla kasvu alkaa nopeutua murrosiän keskivaiheilla. Poikien kasvu on nopeimmillaan murrosiän lopulla. Nopeimman kasvun aikana noin 14-vuotiaana pojat voivat kasvaa jopa 1 cm kuukaudessa. Kasvupyrähdyksen jälkeen pituus lisääntyy hiljalleen vielä 3−5 vuoden ajan. Pojat saavuttavat lopullisen pituutensa keskimäärin 18-vuotiaana.

Takaisin sivun alkuun