Allergia 

Allergia on laaja käsite, joka sisältää monia erilaisia sairaustiloja. Allergiassa elimistön puolustusjärjestelmä toimii ikään kuin liian tehokkaasti ja epätarkoituksenmukaisesti. Elimistö puolustautuu sinänsä harmittomia aineita vastaan. Koululaisilla yleisimpiä allergisia sairauksia ovat eläin- ja siitepölyallergiat. Myös ruoka-aineallergioita esiintyy kouluiässä, vaikka ne ovat yleisempiä pienillä lapsilla. Allergisia ihoreaktioita voi tulla esimerkiksi monissa koruissa ja napeissa olevasta nikkelistä, meikeistä ja joistakin lääkevoiteista. Tällä hetkellä ei tiedetä tarkkaan, mitkä tekijät vaikuttavat oirekirjon muuttumiseen ja allergian kehittymiseen. Allergista nuhaa voidaan ehkäistä välttämällä allergiaa aiheuttavia aineita, mikä ei kuitenkaan aina ole mahdollista (esimerkiksi siitepölyallergia). 

Oireet

Silmäoireita ovat tyypillisesti molempien silmien punoitus, kutina ja kyynelvuoto. Nenäoireita ovat aivastelu, nenän kutina, kirkas erite ja nenän tukkoisuus. Allergisen ihottuman oireita ovat ihon punoitus ja kutina. Allergisen lapsen iho voi olla myös atooppinen. Samalla henkilöllä voi olla useita erilaisia allergisia oireita samanaikaisesti. 

Hoito

Allerginen ominaisuus on vahvasti periytyvä, joten allergiaan sairastumista on hankala ehkäistä. Tärkeintä allergian hoidossa on välttää oireita laukaisevia tekijöitä. 

Mikäli lapsella epäillään allergiaa, on syytä käydä lääkärissä. Lääkäri tarvittaessa varmistaa, että kyseessä on allergia ja määrää lapselle yksilöllisen lääkityksen. 

Allergiaoireiden hoidossa käytetään tarvittaessa lääkkeitä joko jatkuvasti tai jaksottaisesti. Allergiaa voidaan hoitaa suun kautta otettavilla tableteilla, paikallisilla nenäsuihkeilla ja/tai silmätipoilla. Allergista ihottumaa voidaan rauhoittaa kortisonivoiteilla.  

Joitakin allergiaa aiheuttavia tekijöitä vastaan voidaan kehittää sietokykyä siedätyshoidon avulla. 

Liikunta ja allergiat

Liikkuminen ulkona lisää allergeenien määrää hengitysteiden limakalvoilla. Tällöin on tärkeää huolehtia oireiden hyvästä hoidosta. Allergiakaudella rasitukseen liittyvät keuhko-oireet voivat olla merkki allergisesta astmasta.

 

Erityishuomioita opettajille

Allergia saattaa aiheuttaa rajoitteita lapsen elämään. Tämän vuoksi opettajan on hyvä olla tietoinen oppilaansa allergiasta. Allergisen lapsen luokassa tulee olla mahdollisimman vähän allergiaoireita laukaisevia tekijöitä. Tämä on otettava huomioon mm. luokan sisustuksessa sekä askartelussa (esim. pajunkissat). Mahdollisen allergisen reaktion varalta opettajan on hyvä sopia lapsen vanhempien kanssa etukäteen, kuinka toimitaan. Vaikea allerginen reaktio on ns. anafylaksia, joka voi kehittyä muutamassa minuutissa ja vaatii nopeita toimenpiteitä.

Takaisin sivun alkuun