Missä muodossa lääkkeitä annostellaan?

On olemassa monia erilaisia lääkemuotoja. Erilaisilla lääkemuodoilla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti lääke vaikuttaa ja mihin vaikutus kohdistuu.

Useimmat lääkkeet otetaan suun kautta, koska se on helppoa ja lääkkeen vaikutus saavutetaan suhteellisen nopeasti. Suun kautta otettavista lääkemuodoista yleisimpiä ovat tabletit ja kapselit. Aina lääkettä ei voi ottaa suun kautta. Esimerkiksi lasten voi olla vaikea niellä tablettia, minkä vuoksi lääkkeitä on olemassa myös nestemäisenä, liukenevina tabletteina tai jauheina. Oksentelevalle potilaalle voidaan käyttää esimerkiksi peräpuikkoja tai pistää lääke lihakseen tai ihon alle. 

Joskus on tarpeen saada aikaan vain paikallinen vaikutus. Astmalääke vaikuttaa keuhkoihin ja ihovoiteet vaikuttavat pääasiallisesti vain siihen kohtaan, johon niitä levitetään. Jokaiseen lääkemuotoon liittyy erilaisia huomioitavia asioita ja siksi oman lääkkeen pakkausseloste kannattaa aina lukea huolellisesti. 

Suun kautta otettavat lääkemuodot

Yleisimmin lääkkeet otetaan suun kautta: tabletteina, kapseleina ja oraalinesteinä. Lääkkeen otto suun kautta on varsin helppoa ja lääkkeen vaikutus saavutetaan suhteellisen nopeasti. Lääke niellään, minkä jälkeen se kulkeutuu mahalaukkuun ja siitä edelleen ohutsuoleen. Mahalaukussa ja ohutsuolessa lääke ensin hajoaa ja liukenee. Vasta tämän jälkeen se pystyy imeytymään verenkiertoon ja kulkeutumaan vaikutuspaikkaansa. 

Silmiin

Silmätippoja ja -voiteita käytetään lasten lääkinnässä erityisesti silmätulehdusten ja allergisten silmäoireiden hoidossa. Tipat ja voiteet laitetaan silmään, alaluomen alle. Siitä ne leviävät silmän liikkeiden mukana vaikuttamaan paikallisesti. Joskus silmävoidetta levitetään myös tulehtuneelle silmäluomelle. Tippoja voi olla sekä pullossa että kerta-annospipeteissä. 

Nenään 

Nenätippoja ja -sumutteita käytetään nenän tukkoisuuteen tai allergisen nuhan hoitoon. Ne vaikuttavat nenän limakalvolla paikallisesti. Ennen lääkkeen laittoa nenä kannattaa niistää kevyesti, jotta lääkeaine pääsee limakalvolle. 

Korviin

Korvatipat ovat käytössä erityisesti erilaisten korvatulehdusten hoidossa. Tipat vaikuttavat korvakäytävässä paikallisesti. 

Ulkoisesti käytettävät lääkemuodot

Erilaisia voiteita ja geelejä käytetään ihon hoitoon ja kosteuttamiseen sekä ihottumien hoitoon ja yli 12-vuotiaille myös paikalliseen kivunlievitykseen. Rasvapitoisuus vaihtelee voiteissa: voiteet ovat rasvaisempia kuin emulsiovoiteet. Geelit ovat yleensä kirkkaita ja hieman hyytelömäisiä. 

Peräsuoleen annosteltavat lääkemuodot

Peräsuoleen annosteltu lääke imeytyy verenkiertoon huonommin kuin suun kautta annettu lääke, minkä vuoksi peräpuikot ja peräruiskeet eivät ole ensisijaisia lääkemuotoja. Niiden etuna on kuitenkin mahdollisuus lääkitä myös oksentelevaa, kouristelevaa ja tajutonta potilasta. Joskus peräsuoleen annosteltavia lääkkeitä käytetään tilanteissa, joissa esimerkiksi lapsi ei suostu ottamaan esimerkiksi oraalinestettä nielemisvaikeuksien tai maun takia. Osa peräsuoleen annosteltavista lääkkeistä vaikuttaa peräsuolessa paikallisesti. 

Hengitysteihin annosteltavat lääkemuodot

Hengitysteihin lääkkeitä annostellaan yleisimmin jauheina ja sumutteina. Näitä lääkemuotoja käytetään erityisesti astman hoidossa. Lääkkeen ottamiseen tarvitaan laite, niin sanottu astmapiippu, jonka käytön hallitseminen on tärkeää astman hoidon onnistumisessa. Tiedot oman lääkkeen oikeasta käytöstä kannattaa tarkastaa pakkausselosteesta. 

Suoneen, lihakseen tai ihon alle injektoitavat lääkkeet

Pistoksia eli injektioita voidaan antaa suoraan suoneen, lihakseen tai ihon alle. Näistä ihon alle pistettävä injektio on kotona toteutettavassa hoidossa yleisimmin käytetty lääkemuoto. Lääke vaikuttaa nopeimmin, jos se annetaan suoraan suoneen.

Takaisin sivun alkuun