Tapaturmat

Tapaturma on tahdosta riippumaton, ennalta odottamaton ja äkillinen tapahtumasarja, joka johtaa kehon vammautumiseen. Jos liikunnassa sattuu tapaturma, on tärkeää osata vamman tehokas ensiapu. Näin minimoidaan vamman aiheuttamat haitat ja nopeutetaan paranemista. 

Ehkäisy  

Tutkimuksista saatu tieto tapaturman syntyyn vaikuttavista tekijöistä on syrjäyttämässä sitä sitkeää käsitystä, että tapaturma on vahinko tai ennalta väistämätön tapahtuma. Vaikka tapaturma syntyy äkillisesti, jälkikäteen yli puolet tapaturman uhreista arvioi, että tapaturma olisi ollut vältettävissä. 

Liikuntaturvallisuus ja vapaa-ajan turvallisuus koostuvat useista eri tekijöistä ja jo pelkkä tietoisuus eri tekijöiden vaikutuksista turvallisuuteen ehkäisee tapaturmia ja vammoja. 

Hoito 

Kaikkia urheilussa sattuvia vammoja ei voida ennaltaehkäistä. Liikuntavamman sattuessa on tärkeää toimia oikein ja nopeasti. Näin voidaan vähentää venähdyksen tai revähdyksen aiheuttamia haittoja.

Toimintaohjeet tapaturman sattuessa

1. Tunnista hätätilanne ja soita 112.

  • pään vamma ja tajunnan menetys, niskavammat, avomurtumat, voimakas verenvuoto, kaulan alueen iskuvammat jne.

2. Nopeaa arviota vaativissa tilanteissa toimita loukkaantunut henkilö päivystykseen.

  • pään vamma ilman tajunnan menetystä, murtumaepäilyt, alaraajavamma, jos henkilö ei pysty varaamaan jalalle, yläraajavamma, jos liikerajoitusta, rintakehävammat, silmävammat jne.

3. Muut vammat fysioterapeutin ja tarvittaessa lääkärin arviointiin.

  • venähdykset, revähdykset, ruhjeet jne.
Takaisin sivun alkuun