Nivelet ja jänteet kehittyvät

Nivelet tarvitsevat päivittäistä kuormitusta kehittyäkseen. Säännöllinen liikunta lapsuudessa ja nuoruudessa edesauttaa nivelten kestävyyden kehityksessä. Lapsena ja nuorena niveliä suojaavat riittävä lihasvoima ja oikein suoritetut liikkeet liikkuessa. Virheelliset liikeradat voivat puolestaan aiheuttaa nivelrustojen vammoja.

Liikunta lisää jänteiden vetolujuutta. Kasvupyrähdyksen aikana on tärkeää tehdä notkeutta ja liikkuvuutta ylläpitäviä ja lisääviä liikkeitä, koska luusto kasvaa nopeammin kuin jänteet ja lihakset. Kasvuiässä kimmoisuusharjoitteet ja matalatehoiset hyppelyt voivat lisätä jänteiden elastisten rakenteiden kehittymistä. Nivelsiteissä ja jänteissä on liikereseptoreita, joiden monipuolinen kuormittaminen kehittää tasapainoa ja motorisia taitoja.

Lasten ja nuorten liikkuvuus on yleensä parempi kuin aikuisella. Murrosiässä nivelten ympärille kertyvät lihas- ja sidekudokset alkavat hiljalleen jarruttaa liikkuvuuden kehittymistä. Liikkuvuuden harjoittaminen nuoruusiässä onkin tärkeää. Liikkuvuuden säilyminen iän karttuessa edellyttää jatkuvaa harjoittelua.

Takaisin sivun alkuun