Ravintolisät ruokavalion täydentäjinä

Ravintolisät ovat valmisteita, joilla voidaan tarvittaessa täydentää ruokavaliota. Kun ruokavalio on monipuolinen, ei ravintolisien käytölle ole yleensä tarvetta. Tunnetuimpia ravintolisiä ovat vitamiini- ja kivennäisaineet.

Ravintolisät ovat valmisteita, jotka on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota. Ne eivät ole lääkkeitä eivätkä elintarvikkeita. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja terveellistä ruokaa, mutta joissakin erityistilanteissa tiettyjen ravintolisien käyttö on perusteltua riittävän suojaravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Tällainen tilanne voi tulla esimerkiksi sairaana ollessa tai vegaaniruokavaliota noudattaessa.

Elintarvikkeita voidaan täydentää valmistusvaiheessa jollakin ravintoaineilla, kuten vitamiineilla. Suomessa täydennetään esimerkiksi maitovalmisteita D-vitamiinilla, koska sen saanti talviaikaan on niukkaa.

Vitamiinit yleisin ravintolisä

Yleisimmin käytettyjä lisäravinteita ovat vitamiinit ja luontaistuotteet. Ravitsemussuosituksissa suositellaan D-vitamiinilisää 2–17-vuotiaille 7,5 μg/vrk ympäri vuoden. Muutoin ravintolisien käyttö tulee olla perusteltua, eikä niitä kannata käyttää turhaan ilman järkevää syytä.

Ravintolisien turvallisuus

Tuotteen turvallisuudesta vastaa tuotteen valmistaja tai maahantuoja. Ravintolisien koostumusta ei valvota samaan tapaan kuin lääkevalmisteiden. Hiilihydraatti-, proteiini-, vitamiini- ja luontaistuotevalmisteissa epäpuhtaudet ovat hyvin harvinaisia. Mitä erikoisemmasta tuotteesta on kysymys, sitä tarkemmin tuoteseloste kannattaa kuitenkin lukea.

Lisäravinteiden mahdolliset riskit ja hyödyt tulee aina punnita huolella. Älä anna mainosten tai kavereiden johdatella sinua ravintolisien käytössä.

Nuoren urheilijan ei tule käyttää mitään ravintolisiä, joiden sisältö ei ole tiedossa. Tutkimusten mukaan eräissä ravintolisissä on ollut ainesosia, jotka voivat johtaa positiiviseen dopingtestitulokseen ja dopingrikkomukseen seuraamuksineen. Erityinen varovaisuus etenkin nettikaupassa asioidessa on paikallaan.

 

Palautumisjuomat

Palautusjuomat ovat energiaravintoainelisiä, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan ruuan proteiineja ja hiilihydraatteja. Palautumisjuoman tehokkuus on samaa luokkaa maidon ja jogurtin palautustehon kanssa.

Palautumisjuomat eivät kuitenkaan sisällä mitään sellaisia proteiineja tai hiilihydraatteja, mitä tavallisesta ruuasta ei voisi saada. Niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan aterioita vaan niitä tulisi käyttää vain satunnaisesti.

 

Patukat

Patukoita ei ole tarkoitettu korvaamaan säännöllisesti hyviä välipaloja. Ne eivät sisällä tuoreiden ruoka-aineiden kaikkia hyviä ominaisuuksia kuten hyödyllisiä antioksidantteja, kuituja tai vitamiineja.

Hiilihydraattipatukat antavat nopeasti energiaa ja proteiinipatukoista saat reilusti proteiineja. Jotkut patukat sisältävät paljon sokeria ja huonolaatuista rasvaa, joka on yleensä suklaan muodossa.

Erilaisten urheilupatukoiden etu on niiden hyvä säilyvyys ja käytännöllisyys. Ne kulkevat vaivattomasti mukana esimerkiksi kisamatkoilla. Patukoita ei ole tarkoitettu kuitenkaan korvaamaan hyviä ja monipuolisia välipaloja, vaan niitä tulisi käyttää vain satunnaisesti.

Takaisin sivun alkuun