Kosttillskott

Kosttillskott är preparat som kan komplettera kosten. Unga idrottare kan vid behov använda dem som näringskomplement.

Kosttillskott är livsmedel. Kosttillskott består av exempelvis preparat med vitaminer, mineraler, fiber och fettsyror.

Vitaminer är det vanligaste kosttillskottet

De vanligaste kosttillskotten är vitaminer och naturpreparat. Vitamintillskott och fiskoljetillskott är bra komplement till ungas kost – i synnerhet om man inte äter tillräckligt mångsidigt under dagen.

Återhämtningsdrycker

Återhämtningsdrycker är energitillskott med motsvarande egenskaper som proteiner och kolhydrater i maten. Återhämtningsdrycker har liknande effektivitet som mjölk och yoghurt när det gäller återhämtning.

Återhämtningsdrycker innehåller inga proteiner eller kolhydrater som inte skulle finnas i vanlig mat.

Bars

Bars är inte avsedda som regelbunden ersättning för ordentliga måltider. De innehåller inte alla fördelar med färska livsmedel såsom nyttiga antioxidanter, fiber eller vitaminer.

Kolhydratbars ger snabb energi och proteinbars innehåller rikligt med protein. Vissa bars har mycket socker och dåliga fetter, oftast i form av choklad.

Specialbars för idrottare har den fördelen att de håller länge och är praktiska. De är lätta att ha med sig på t.ex. tävlingsresor.

Kosttillskott och säkerhet

Produktens tillverkare eller importör ansvarar för dess säkerhet. Preparat med kolhydrater, proteiner, vitaminer och naturpreparat har mycket sällan föroreningar. Ju ovanligare produkt, desto noggrannare bör du läsa innehållsförteckningen.

Idrottare bör vara något försiktiga med kosttillskott. Studier visar att vissa kosttillskott har haft ingredienser som kan ge positiva resultat i dopingtester med tillhörande påföljder. Särskilt försiktig bör man vara när man beställer på nätet.

Tillbaka till toppen