Kosttillskott som näringstillskott

Kosttillskott är produkter som vid behov kan användas som tillägg till kosten. Vid sidan om en mångsidig kost behöver man oftast inga kosttillskott. De mest kända kosttillskotten är vitaminer och mineraler.

Kosttillskott är produkter som är avsedda att komplettera din kost. De är varken mediciner eller livsmedel. Kosttillskott ersätter inte en mångsidig och hälsosam kost, men i vissa speciella situationer kan det vara motiverat att använda vissa kosttillskott för att säkerställa ett tillräckligt intag av skyddande näringsämnen. En sådan situation kan till exempel vara när du är sjuk eller när du äter veganskt.

Livsmedel kan kompletteras med vissa näringsämnen, t.ex. vitaminer, under tillverkningsprocessen. I Finland och Sverige tillsätts D-vitamin i mejeriprodukter, eftersom det är svårt att få i sig D-vitamin via solen under vintern.

Vitaminer, det vanligaste kosttillskottet

De vanligaste kosttillskotten är vitaminer och naturpreparat. Näringsrekommendationerna rekommenderar ett D-vitamintillskott på 7,5 μg/dag för 2–17-åringar, året runt. Annars måste användningen av kosttillskott motiveras och de ska inte användas i onödan utan anledning.

Kosttillskott och säkerhet

Produktens tillverkare eller importör ansvarar för dess säkerhet. Sammansättningen av kosttillskott kontrolleras inte på samma sätt som läkemedel. Preparat med kolhydrater, proteiner, vitaminer och naturpreparat har mycket sällan föroreningar. Ju ovanligare produkt, desto noggrannare bör du ändå läsa innehållsförteckningen.

Eventuella risker och fördelar med kosttillskott bör alltid vägas noggrant mot varandra. Låt inte reklam eller kompisar bestämma om du ska använda kosttillskott eller inte.

En ung idrottare bör inte ta kosttillskott med okänt innehåll. Studier visar att vissa kosttillskott har haft ingredienser som kan ge positiva resultat i dopingtester, med tillhörande påföljder. Särskilt försiktig bör du vara med produkter som du beställer på nätet.

Återhämtningsdrycker

Återhämtningsdrycker är energitillskott med motsvarande egenskaper som proteiner och kolhydrater i maten. Återhämtningsdrycker är lika effektiva som mjölk och yoghurt när det gäller återhämtning.

Återhämtningsdrycker innehåller dock inga proteiner eller kolhydrater som du inte får i dig genom vanlig mat. De är inte avsedda att ersätta måltider, utan bör endast användas ibland.

Proteinstänger

Proteinstänger är inte avsedda att ersätta bra mellanmål. De har inte alla fördelar som färska livsmedel har, såsom nyttiga antioxidanter, fibrer eller vitaminer.

Energistänger, eller stänger med hög kolhydratnivå ger snabb energi och proteinstänger innehåller rikligt med protein. Vissa proteinstänger har mycket socker och dåliga fetter, oftast i form av choklad.

Fördelen med olika typer av stänger som är avsedda för dem som sportar är att de är hållbara och praktiska. De är lätta att ha med sig på t.ex. tävlingsresor. Proteinstänger är dock inte avsedda att ersätta bra och mångsidiga mellanmål, utan bör endast ätas då och då.

Tillbaka till toppen