Vardagsval

Innehållsförteckningarna på livsmedelsförpackningar gör det lättare att göra bra val i affären. Förpackningen innehåller mycket information om produkten, och det lönar sig att lära sig läsa innehållsförteckningen korrekt.

Förpackningarna innehåller en innehållsförteckning och en näringsvärdesdeklaration. Dessa talar om produktens sammansättning och hur hälsosam den är. Ingredienserna ska alltid uppges på förpackningen.

Dessutom finns det närings- och hälsomässiga påståenden på förpackningar. Dessa är av väsentlig betydelse när man jämfört produkter.

Innehållsförteckning

Innehållsförteckningen visar vad produkten innehåller. I förteckningen finns alla ingredienser och tillsatser. Dessa listas enligt vikt från högst till lägst.

matgrädde vegetabilisk fettprodukt
ingredienser:

grädde, ohärdat vegetabiliskt fett, mjölksyrakultur, salt (1,5 %) och surhetsreglerande medel (E500, E339)

ingredienser:

vegetabilisk olja (rybsolja), solrosolja, linolja, vegetabiliskt fett, vatten, kärnmjölk, salt (0,9 %), lecitin, E471

Tabell 1. Exempel på innehållsförteckningar.

Näringsvärde

Näringsvärdesdeklarationen berättar mängden energi, fett, kolhydrat, protein och salt. Näringsvärdet uppges per 100 gram (100 ml).

Kontrollera följande näringsuppgifter:

  • energi (kcal)
  • mängden och typ av fett
  • mängden kolhydrater, andelen socker
  • mängden protein
  • mängden salt
yoghurt (osötad) yoghurt (sötad)
näringsinnehåll / 100 g: näringsinnehåll / 100 g:
energi 44 kcal energi 85 kcal
fett 0,1 g fett 2,0 g
kolhydrater 6,6 g kolhydrater 13 g
protein 4,2 g protein 3,5 g
salt 0,1 g salt 0,1 g

Tabell 2. Exempel på näringsvärdesdeklarationer.

Referensvärdet för energi- och näringsämnesintag, RI

RI-märkningen berättar hur mycket av det rekommenderade dagliga behovet som produkten innehåller i fråga om energi och näringsämnen. Mängderna kan anges som procentsats per 10 g/100 ml, eller per portion.

Närings- och hälsopåståenden

Europa har gemensamma spelregler när det gäller marknadsföring av livsmedel. Enligt dessa spelregler måste påståenden som används vid marknadsföring av livsmedel bygga på tillräcklig vetenskaplig bevisning och produkten måste innehålla tillräckliga mängder av den verksamma ingrediensen för att den påstådda nyttan ska kunna uppnås.

Exempel och motivering av följande påståenden:

Näringspåstående

Lätt
Används påståendet Lätt ska man uppge vilka faktorer som gör att produkten är lätt. Motiveringen kan exempelvis vara att produkten innehåller mindre fett eller socker.

Låg sockerhalt
En fast produkt kan marknadsföras som sockerfri om den innehåller högst 0,5 g / 100 g socker och en vätskeprodukt om den innehåller högst 0,5 g / 100 ml socker.

Snabba kolhydrater dvs. sockerarter listas oftast i förpackningens innehållsförteckning som ”kolhydrater, varav socker”. Detta innebär alla snabbabsorberade kolhydrater dvs. socker, vilket kan innebära tillsatt socker eller produktens naturliga socker såsom laktos i mjölk eller fruktsocker i fruktjuice. Du kan kontrollera på förpackningens innehållsförteckning huruvida sockret i produkten är tillsatt (ohälsosamt), sirap eller annan typ av socker.

Hälsopåstående

Protein främjar uppbyggande av muskelmassa. Hälsopåståendet kan användas i produkten när den uppfyller vissa krav för näringsämnet som påståendet avser. Livsmedlet ska innehålla tillräckligt mycket protein för att den eventuella hälsofördelen ska kunna erhållas. 

Specialmärken

Det finns många olika märken på livsmedelsförpackningar. Man bör undersöka dessa och fundera på hur man beter sig som konsument.

Hjärtmärket

Hjärtmärket hjälper dig att göra bättre val för att uppnå en hälsosam kost. Hjärtmärkta produkter har lägre fetthalt och innehåller mer goda fetter. Dessutom innehåller de mindre salt och socker samt mer fiber inom sin produktgrupp.

Övriga märken

  • Eko (Luomu)-märket visar att livsmedlet har producerat på ett rent och naturligt sätt.
  • HYLA- och Into-märkena talar om att livsmedlet innehåller bara lite laktos.
  • Svanmärket visar att livsmedlet är finländskt.

Närproducerad mat är färsk lokal mat, som har producerats av råvaror i närområdet och som marknadsförs och konsumeras inom det egna området.

 

Titta också på TEKOs näringstips.

Tillbaka till toppen