Lämplig fördelning av energigivande näringsämnen
Fördelningen av proteiner, kolhydrater och fett är särskilt viktig för aktiva personer.
Kolhydrater
Kolhydrater är en central energikälla. Effektiv och långvarig motion kräver kolhydrater.
Det är särskilt viktigt att äta kolhydrater direkt efter avslutad prestation. Sådana prestationer är t.ex. löpning, skidåkning, olika högintensiva prestationer samt boll- och klubbspel, då dessa tömmer musklernas energiförråd under prestationen.
Den som aktivt ägnar sig åt kraftigt belastande uthållighetsgrenar bör äta en del av dagens kolhydrater i form av snabba kolhydrater (t.ex. ljust bröd och ris samt mjölkprodukter med socker).
För lågt intag av kolhydrater kan orsaka:
- minskad prestationsförmåga
- brist på vätska och energi i musklerna
- försämrad återhämtning, smärta i musklerna
- sträckningar, överbelastning av kroppen.
Proteiner
Proteiner behövs för att bygga upp musklerna och konditionen. Aktiva personer behöver dem efter avslutad prestation för att reparera skador på muskelceller och för att få igång uppbyggandet av musklerna. Om kroppen får för lite protein efter tung motion börjar kroppen bryta ner sina egna vävnader för att få protein.
För lågt intag av proteiner kan orsaka:
- försämrad återhämtning, smärta i musklerna
- minskad prestationsförmåga
- belastningsskador
- överbelastning av kroppen, benägenhet att drabbas av förkylning och andra sjukdomar
Fett
Fett är ett essentiellt näringsämne. Fett behövs som energikälla vid lätt och lågbelastande prestation samt för kroppens hormonella återställande.
Aktiva personer kan inte äta en fettfri kost. Goda fetter (såsom vegetabiliska fetter, fiskolja och vegetabiliska bredbara fetter) har en positiv effekt på prestationsförmågan och konditionsutvecklingen.
För lite eller inget fett i kosten kan:
- försämra fettomsättningen
- försämra prestationsförmågan
- medföra fluktuerande blodsocker
- medföra energibrist
Se också de viktigaste skyddande näringsämnena när det gäller motion.