Itsetuntoa liikunnalla

Itsetuntoa on se, miten arvostan itseäni, kuinka paljon näen hyviä ominaisuuksia itsessäni ja se, että myönnän omat kehitettävät puoleni.

Hyvä itsetunto tarkoittaa tunnetta siitä, että ”on riittävän hyvä”. Ihminen kokee, että hänellä on myönteisiä ominaisuuksia ja vahvuuksia riittävästi mutta hän hyväksyy myös heikkouksiaan. Kehitettävien piirteiden myöntäminen on tärkeä osa itsetuntoa.

Onnistun, olen hyvä!

Liikunta antaa mahdollisuuksia onnistumiseen ja itsensä ylittämiseen. Erilaiset liikuntalajit, monipuoliset ja haastavatkin harjoitukset antavat uusia kokemuksia ja vaihtelua. Itseluottamuksesi kasvaa, kun löydät omia vahvuuksiasi, huomaat pystyväsi ja osaavasi, kun kuntosi kohenee, opit uusia lajitaitoja tai saavutat jonkin muun liikuntaan liittyvän tavoitteesi. Realistiset, saavutettavissa olevat tavoitteet motivoivat yrittämään ja jatkamaan liikuntaharrastusta. Kannustaessasi muita ja muiden kannustaessa sinua olo tuntuu tärkeältä ja hyväksytyltä. Sinulle tulee hyvä tunne siitä, että olet osa ryhmää.

Epäonnistumisista voi oppia

Onnistuminen ei ole aina pakollista, vaan on tärkeää antaa itselleen myös lupa epäonnistua. Ajoittaiset epäonnistumiset ja tavoitteesta jääminen ovat tie oppimiseen. Ne ovat merkkejä yrittämisestä ja rohkeudesta.

Epäonnistumisen kohdatessa on hyvä miettiä, mitä pitää vielä harjoitella tai tehdä toisin. Silloin tällöin on myös hyvä pysähtyä pohtimaan asetettuja tavoitteita ja vaatimustasoa; ovatko tavoitteet ja vaatimukset kohtuullisia, saavutettavia ja selviä? Tarvittaessa niitä pitää inhimillistää, nostaa tai muutoin tarkastaa kehityksen mukaan.

Kyvyt käyttöön

  • Luota itseesi. Uskalla ottaa vastaan haasteita.
  • Rohkaistu kokeilemaan uutta ja vierasta. Uudet kokemukset ja elämykset kantavat arjessa.
  • Hyväksy myös epäonnistumiset ja pettymykset. Epäonnistuminen on osoitus rohkeudesta ja se vahvistaa. Myös omien puutteiden ja heikkouksien hyväksyminen on vahvuutta.
  • Ota muut huomioon ponnistellessasi tavoitettasi kohti. Ole kuitenkin rohkeasti oma itsesi omina mielipiteinesi.
  • Arvosta itseäsi. Vahvuutta on myös toisten ihmisten arvostaminen ja huomioonottaminen.
  • Sano: ”Minä pystyn ja osaan.”
Takaisin sivun alkuun