Vatsan alueen sairaudet ja oireet

Ripuli, ummetus ja vatsakivut ovat tavallisia lasten vatsan alueen sairauksia tai oireita. Syitä näihin sairauksiin ja oireisiin voi olla monia. Virtsatieinfektio on bakteerin aiheuttama tulehdus virtsarakossa. Lue lisää!

Ripuli

Äkillinen ripuli on yleensä viruksen aiheuttama tartuntatauti. Usein se leviää epidemioina ja tarttuu helposti. Ripuli voi liittyä myös muihin tulehduksiin, kuten välikorvantulehdukseen tai umpilisäketulehdukseen. Myös antibioottikuuri voi aiheuttaa ripulia, koska se tappaa elimistölle haitallisten bakteerien lisäksi myös suolistolle hyödyllisiä bakteereja. Näin se aiheuttaa epätasapainon suoliston bakteerikannassa.

Oireet

Ripulin tyypillisin oire on löysät ulosteet, joita esiintyy useita kertoja vuorokauden aikana. Ripuliin voi liittyä myös kuumetta, oksentelua ja tilapäisiä, lieviä vatsakipuja.

Ehkäisy

Ripulin tarttumista voidaan ehkäistä pesemällä käsiä usein. Kädet tulee pestä aina wc-käynnin jälkeen ja ne on hyvä pyyhkiä kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen. 

Hoito

Ripuli paranee useimmiten itsestään muutamassa päivässä. Vaarana on elimistön kuivuminen menetetyn nesteen ja suolojen takia, etenkin jos ripuliin liittyy kuumetta ja oksentelua. Siksi ripulin hoidossa on tärkeintä runsas nesteen juominen. Alaluokkalaisten on juotava nestettä vähintään 1,5–2 litraa vuorokaudessa, ja yläluokkalaisten 2,5 litraa vuorokaudessa pieniä määriä kerrallaan. Juomaksi suositellaan vettä, laimeaa mehua ja laimeaa teetä. Makeat virvoitusjuomat eivät ole suositeltavia ainoana juomana, koska liiallinen sokerimäärä lisää elimistön kuivumisen vaaraa. Ripulin aikana voi syödä tavallista ruokaa, mikäli ruoka maistuu. Hyvin rasvaisia, paistettuja tai voimakkaasti maustettuja ruokia on kuitenkin hyvä välttää. 

Jos lapsella on kuivumisen oireita, kuten virtsan vähyyttä sekä kuivat limakalvot, kannattaa juoda apteekista ilman reseptiä saatavaa kuivumisen korjaamiseen tarkoitettua liuosta pakkausohjeen mukaan. Lisäksi voi ottaa probiootteja, kuten maitohappobakteereita joko tablettina tai elintarvikkeissa. Maitohappobakteerien on todettu lyhentävän ripulin kestoa noin vuorokaudella. 

Lääkäriin on mentävä, jos ripuli jatkuu yli 5 vuorokautta, ripulointi on runsasta ja siihen liittyy oksentelua, olo on erittäin väsynyt, kuume nousee korkeaksi tai lapsi ei pysty juomaan riittävää määrää nestettä. Myös painon lasku, ulosteessa näkyvä veri ja ripuliin liittyvä jatkuva kova vatsakipu ovat merkkejä, joiden vuoksi kannattaa mennä lääkäriin. Lääkäriin on mentävä aina, jos ripuli on tullut ulkomaan matkan jälkeen, sillä tällöin saatetaan joutua selvittämään laboratoriokokein, tarvitaanko esimerkiksi antibioottihoitoa.

Erityishuomioita opettajille

Lapsi voi palata kouluun, kun ripuli on loppunut ja hän on niin hyvässä kunnossa, että voi syödä normaalisti ja osallistua opetukseen.

 

Ummetus

Lapsilla ummetus on tavallinen ongelma. Yleensä kyseessä on toiminnallinen ummetus. Tämä tarkoittaa sitä, että ummetuksen alkamiselle ei löydetä mitään selvää syytä. Usein syy ummetukseen löytyy vääristä ravitsemustottumuksista, liikunnan vähyydestä sekä vääränlaisista ulostamistottumuksista. Paksusuolen sairaudet ja epämuodostumat ovat harvinaisia. Kouluikäisillä ummetus voi myös johtua elämäntilanteen muutoksesta aiheutuneesta stressistä. 

Oireet

Ummetuksen tunnusmerkkejä ovat ulostamiskertojen harventuminen (yli 3 päivän välein) sekä suuret ja kovat ulosteet. Myös ulostamisen vaikeutuminen, siihen liittyvä kipu ja ponnistelu kertovat häiriintyneestä suolen toiminnasta. Lapsi voi vältellä ulostamista. Jos lapsi ulostaa alle kolme kertaa viikossa, voidaan lapsen todeta kärsivän ummetuksesta. 

Kouluikäisten lasten vaikeaan ja pitkittyneeseen ummetukseen liittyy usein myös ylivuototahrimista. Silloin peräsuoleen on muodostunut kova ulostepahka, jonka sivuitse valuu löysää ulostetta lapsen kykenemättä kontrolloimaan sen ulostuloa. Ylivuototahriminen aiheuttaa lapselle vaikeuksia erityisesti sosiaalisissa tilanteissa, kuten koulussa ja harrastuksissa. 

Ehkäisy

Paras tapa ehkäistä ummetusta on huolehtia kuidun ja nesteen saannista sekä kannustaa lasta harrastamaan sellaista liikuntaa, jonka hän itse kokee mielekkäänä. 

Hoito

Ummetuksen ensisijainen hoito on elintapojen muutos. Perustan muodostavat kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteen nauttiminen, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi. Lievän ummetuksen hoidoksi riittää usein elintapojen korjaaminen suolen toimintaa edistäväksi. Ruokavaliossa tärkeintä on lisätä nesteen ja ravintokuitujen määrää. Hyvinä kuidunlähteitä ovat täysjyvävilja, kasvikset, hedelmät ja marjat. Suolen toimintaa hidastavia ruoka-aineita, kuten mehukiisseliä ja banaania, lisäksi runsassokerisia juomia ja valkoisia viljavalmisteita on hyvä välttää. Suositeltavimmat lisänesteet ovat vesi (ja laimea mehu). Runsasta maidon juomista on hyvä rajoittaa huolehtien riittävästä kalsiumin saannista. Osa maitovalmisteista kannattaa tarjota hapanmaitovalmisteina (jogurtti, piimä, viili).  Säännöllisistä ulostamistottumuksista huolehtiminen on keskeistä ummetuksen hoidossa. Myös liikunnan lisääminen edistää suolen toimintaa. 

Mikäli elintapojen muutos ei auta ummetukseen, voidaan kokeilla lääkehoitoa. Jos lääkehoitoa tarvitaan, suositellaan ensisijaisesti makrogolia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laktuloosia tai ravintokuituja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Akuutissa tilanteessa laukaisuun voidaan käyttää peräruiskeita. 

Lasten vaikean ummetuksen hoito ja seuranta toteutetaan aina yhdessä lääkärin kanssa. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos ilmenee tuhrimista, ummetus on jatkunut kuukauden alle 4-vuotiaalla tai kaksi kuukautta yli 4-vuotiaalla. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos itsehoito ei auta riittävästi.

Erityishuomioita opettajille

Myös toistuva ulostamisrefleksin laiminlyöminen eli ulosteen pidättäminen saattaa johtaa ummetukseen. Tämän vuoksi esimerkiksi koulun aloittaminen voi laukaista lapsen ummetuksen, kun lapsi ei pääse ulostamaan silloin kuin tarve vaatisi ja suoli oppii tyhjenemään harvoin. Pientä koululaista on siis hyvä muistuttaa kuuntelemaan elimistöään ja malttamaan lähteä WC-istunnolle vaikkapa kesken oppitunnin. Jos taas lapsi kokee WC-käynnit koulussa ahdistavina, on siitä hyvä keskustella yhdessä lapsen ja hänen vanhempiensa kanssa.

 

Vatsakipu

Vatsakivut ovat yleisiä koululaisilla ja ne voivat johtua monesta eri syystä, kuten sopimattoman ruoan syömisestä, ruoan ahmimisesta, jännittämisestä, kovasta juoksemisesta, ummetuksesta, ilmavaivoista tai kuukautisista. Yleensä lievä vatsakipu, joka ei jatku pitkään, on vaaratonta. 

Oireet

Vatsakivun syystä riippuen siihen voi liittyä myös muita oireita, kuten päänsärkyä, kuumetta, pahoinvointia, ripulia, ummetusta tai oksentelua.  

Hoito

Hoito riippuu vatsakivun syystä. Joissakin tapauksissa riittää tapojen muuttaminen, kuten ruokailutilanteen rauhoittaminen. Keliakiassa ja laktoosi-intoleranssissa hoidoksi riittää yleensä ruokavalion muuttaminen. 

Vatsakivun hoitoon käytetään lääkettä vain, jos kivun syy on tiedossa ja siihen on olemassa sopiva lääke. Esimerkiksi kuukautiskipuihin voidaan käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä ja tilapäisestä ummetuksesta johtuvaan vatsakipuun ummetuslääkkeitä. 

Jos vatsakipu on kovaa, vatsa tulee kipeäksi yhtäkkiä ja kipu jatkuu useita tunteja tai kipu paikallistuu tiettyyn kohtaan, tulisi lapsi viedä lääkäriin. Myös vatsakipuun liittyvä kuume, oksentelu tai virtsaamisvaivat ovat merkkejä, joiden vuoksi kannattaa mennä lääkäriin. 

Erityishuomioita opettajille

Jos lapsi kärsii toistuvista vatsakivuista, kannattaa keskustella vanhempien kanssa, jotta voidaan selvittää, onko syy kouluun tai kotiin liittyvissä asioissa.

Umpilisäketulehduksen mahdollisuus vatsakipujen syynä on aina syytä muistaa. Kipu alkaa yleensä navan seudulta, mutta siirtyy oikealle alavatsalle. Lapsi voi valittaa, että koko vatsa on kipeä. Kipu voimistuu liikkuessa ja lapsen ei kärsi arastelematta esimerkiksi hypätä tasajalkaa ilmaan tai pieneltä jakkaralta alas. Yleisiä umpisuolen tulehduksen oireita ovat myös oksentelu ja kuume. Jos epäillään umpisuolen tulehdusta, on lapsi vietävä lääkäriin välittömästi.

 

Virtsatieinfektio

Virtsatieinfektio on bakteerin aiheuttama tulehdus virtsarakossa. Hoitamattomana tulehdus voi nousta munuaisiin asti ja aiheuttaa munuaiskudoksen vaurioitumisen. Virtsatieinfektio on huomattavasti yleisempi tytöillä kuin pojilla. 

Oireet

Tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa sekä alavatsakivut. 

Ehkäisy

Jos tulehduksia on enemmän kuin kolme yhden vuoden aikana, lääkäri voi määrätä estolääkityksen. Toistuvia virtsatieinfektioita voi pyrkiä ehkäisemään myös juomalla karpalomehua tai ottamalla C-vitamiinia, jotka happamoittavat virtsaa. Runsas veden juominen ja rakon tiheä tyhjentäminen voivat myös auttaa. Ummetus voi olla myös altistava tekijä virtsatieinfektion syntymiselle, joten ummetuksen välttämisestä voi olla hyötyä. 

Hoito

Lasten ja nuorten virtsatieinfektio vaatii aina lääkärin hoitoa. Lääkärissä virtsanäytteestä määritetään laboratoriokokeella tulehduksen aiheuttanut bakteeri, minkä perusteella lääkäri määrää antibioottikuurin. Lääkärin harkinnan mukaan voidaan tehdä myös muita tutkimuksia, esimerkiksi kaikukuvaus (ultraäänitutkimus) virtsateiden rakenteen selvittämiseksi. 

Antibioottikuurin aikana on tärkeää ottaa tabletit säännöllisin väliajoin, jotta lääkettä olisi tarpeeksi elimistössä koko ajan eivätkä bakteerit pääsisi lisääntymään. Kuuri pitää syödä loppuun asti, vaikka oireet menisivätkin jo aikaisemmin ohi. Muuten elimistöön saattaa jäädä bakteereita, joille kehittyy vastustuskyky antibioottia vastaan eikä antibiootti myöhemmin tehoa niihin. 

Takaisin sivun alkuun