Tuntisuunnitelma unesta yläkouluun

TEKOn sisältöjä hyödyntävä kaksi tuntia kestävä opetuskokonaisuus yläkoulun terveystietoon

Teemat: Suunnitelmassa on levon ja unen sisällön lisäksi ideoita opetusteknologian hyödyntämiseen sekä 2016 opetussuunnitelman edellyttämään oppiainerajat ylittävään opetukseen.

Välineet: Tuntien onnistumiseksi oppilaat tarvitsevat tietokoneen, tabletin tai vähintäänkin oman älypuhelimen ja verkkoyhteyden.

Toteutus: Terveystiedon tuntien olisi hyvä olla vähintään parin päivän välein.

1. tunti (45 min)

  • Orientointi: Lepo ja uni -animaatio: Näytä oppilaille aiheeseen orientoitumiseksi TEKOn kaksiminuuttisen tietoiskuanimaatio levon ja unen keskeisistä teemoista. (YouTube)
  • Tietosisältö: TEKOn tietopaketti: Oppilasparit tai pienryhmät tutustuvat verkossa TEKOn lepo ja uni -tietopaketteihin. Voit ohjata oppilaita muihinkin tietolähteisiin (kirjat, muut verkkosivut).
  • Tehtävä: Oppilaat tekevät TEKOn sivuilta lepo ja uni -tehtävän 1: Nuorten väsymys ja nukkumaanmeno.
  • Lisätehtävä = mobiilipeli: Anna nopeille oppijoille välipalatehtäväksi Sandman-mobiilipeli, jossa hiljennetään unta häiritseviä tekijöitä nukkuvan hahmon ympäriltä liikkumalla talon huoneesta toiseen. Peli on TEKOn ja Smart Moves -hankkeiden tuottama TAMK:n opiskelijaprojektina toteutettu peli, joka on maksuton ja saatavilla Android-puhelimiin Google Play sovelluskaupasta.
  • Kotitehtävä: Anna oppilaille kotitehtäväksi TEKOn sivuilta toinen seuraavista lepo ja uni -tehtävistä:
    – 2: Unen viikkoseuranta tai
    – 3: Unipäiväkirja
  • Unisovellus: Haasta oppilaat kirjallisen kotitehtävän lisäksi käyttämään älypuhelinten sovelluskaupoista löytyviä unenseurantaan soveltuvia maksuttomia sovelluksia; esim. Sleep as Android (Android-laitteille) tai SleepBot (Android- ja iOS-puhelimiin ja tabletteihin).

2. tunti (45 min)

  • Kotitehtävän purku: Oppilaat purkavat kotitehtävänsä ensin parinsa kanssa ja/tai sitten yhdessä koko luokan kanssa. Kokemukset käytetyistä unisovelluksista ja mobiilipelistä jaetaan myös luokan kesken.
  • Toimintasuunnitelma = lupaus: Oppilaat pohtivat kotitehtäväänsä pohjautuen omat lupaukset, joilla he voivat parantaa unensa laatua tai pidentää sitä seuraavien kahden viikon aikana. Lupaukset kirjoitetaan joko luokkaan opettajan järjestämällä tavalla tai verkkoon esim. Padlet-sovelluksella. Kahden viikon kuluttua lupauksiin ja niiden toteutumiseen palataan lyhyesti terveystiedon tunnin alussa.

TEKOn helpot ohjeet Padletin tekemiseen (pdf, 600 kt)

Padlet: Ilmainen verkkosovellus, johon opettaja rakentaa ja määrittelee tyhjän ”seinän” eli verkkosivun. Tälle virtuaaliseinälle oppilaat voivat vapaasti ja samanaikaisesti kirjoittaa. Oppilaan ei tarvitse käyttää sovelluksessa omaa nimeään, joten ujoimmatkin oppilaat uskaltavat tuoda ajatuksensa julki.

  • Kertaus = tietovisa: Pidä oppilaille tietovisa, jolla kertaatte opittuja asioita. Tietovisa Power point -muodossa (pdf, 1Mt) ja oikeat vastaukset (pdf, 200 kt). Voit muokata tietovisan pelilliseksi Kahoot-tietovisasovelluksella, jolloin saat kertauksesta mukaansatempaavan kisan.

Kahoot: TEKOn ohjeita ja linkkejä muiden ohjeisiin (pdf, 200 kt)

Kahoot! Tietokilpailusovellus, jossa voidaan enimmillään neljän vastausvaihtoehdon myötä vastata kysymyksiin koko luokan voimin. Maksuton verkkosovellus tuo tietovisaan kilpailuasetelman osaamisen ja käytetyn ajan kannalta.

Paluu teemaan kahden viikon kuluttua

  • Kahden viikon kuluttua lupauksiin ja niiden toteutumiseen palataan lyhyesti terveystiedon tunnin alussa.

Lisävinkit levon ja unen käsittelyyn koulussa

  • Liikuntaluokat: Lepoa ja unta aiheena kannattaa läpikäydä koulussa myös aktiiviliikkujan näkökulmasta joko liikunnassa (esim. valinnaisaineet) tai terveystiedossa (esim. liikunta- ja/tai urheiluluokkien ryhmät).
  • Vanhempainillat: Lasten ja nuorten jaksaminen ja unikäyttäytyminen on hyvä aihe myös vanhempainiltoihin.
    – Tuoretta tietoa unitrendeistä löytyy esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen muutaman vuoden välein teettämän Kouluterveyskyselyn tulossivuilta.
    – TEKOn materiaaleja kannattaa muutenkin hyödyntää vanhempainilloissa:

  • Oppiaineiden välinen integrointi: Levon ja unen teemoja voi integroida helposti muihin oppiaineisiin:
    – liikunta: tutustutaan erilaisiin rentoutumistapoihin
    – kotitalous: tehdään fiksu iltapala.
    – vieraat kielet: opetellaan termistöä tai kirjoitetaan lyhyt kirjoitelma aiheesta
    – äidinkieli: kirjoitetaan aine esim. seuraavin otsikoin
    – 24/7 yhteiskunta
    – Kiire, kiire, kiire
    – Some-elämää päivin ja öin
    – kuvaamataito: visualisoidaan mieluisia rentoutumistapoja
  • Teemapäivä: Aiheen ympärille voidaan rakentaa myös teemapäivä tai -viikko.
Takaisin sivun alkuun