Jalankulku

Jalan kulkeminen on mitä parhainta arkiliikuntaa.

Jokaisen tulisi kävellä 10 000 askelta päivittäin. Tällä määrällä askeleita ylläpidät kuntoasi. Jos haluat kohottaa kuntoasi, askelia tulee ottaa enemmän.

Jalankulkijana olet osa liikennettä ja liikenne on yhteistyötä. Tarkkaile muita tiellä liikkujia ja ota heidät huomioon.

Joskus sattuu pahasti

Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 jalankulkijaa. Kuolemantapauksista lähes kaksi kolmasosaa tapahtuu taajamissa. Loukkaantuneiden kohdalla osuus on vielä suurempi: lähes yhdeksän jalankulkijaa kymmenestä loukkaantuu taajama-alueilla.

Lapsille ja nuorille (6–17 v.) tapahtuu noin 20 % jalankulkijoiden henkilövahingoista. Yleisimmin tapaturmat sattuvat tietä ylitettäessä pimeän aikaan.

Nuoren jalankulkijan riskitekijät

Murrosikäinen on monilta kyvyiltään jo kuin aikuinen. Kuitenkin alttius kavereiden miellyttämiseen ja näyttämisen tarve voi johtaa turhaan riskinottoon ja aiheuttaa vaaratilanteita.

Nuorille on tyypillistä

 • omien taitojen yliarviointi
 • vauhdin ihannointi
 • näyttämisenhalu
 • tavallista suurempi riskinotto.

Pimeässä ilman heijastinta liikkuminen, liukas keli ja alkoholi lisäävät huomattavasti jalankulkijan riskiä joutua onnettomuuteen.

Heijastin heilumaan!

Kevyen liikenteen onnettomuusriski on pimeällä vähintään kaksi kertaa niin suuri kuin valoisana aikana. Heijastinta käyttämällä jalankulkija parantaa havaittavuuttaan.

Kuva: Jalankulkijan havaittavuus auton lähi- ja kaukovaloissa ilman heijastinta ja heijastimen kanssa. Lähde: Liikenneturva.

 

Loppusyksy ja talvi, jolloin on liukasta ja pimeää, ovat vaarallista aikaa jalankulkijoille. Laki velvoittaa, että jalankulkijan on pimeän aikana käytettävä asianmukaista heijastinta. Jalankulkija tai pyöräilijä ei koskaan näy liian hyvin pimeällä tai hämärässä!

Hyvästä heijastimesta löytyy CE-merkintä ja EN 13356 -merkintä, joka kertoo, että heijastin on EU-standardin mukainen.

Sijoita perinteinen riippuva heijastin niin, että se on noin puolen metrin korkeudella maasta. Sen pitäisi näkyä joka suunnasta, oletpa ylittämässä katua tai kävelemässä tien reunaa pitkin. Kiinteidenkin heijastimien pitäisi näkyä joka suunnasta.

Katso Liikenneturvan video: Pimeällä heijastin auttaa näkymään liikenteessä

Faktoja jalankulusta
 • Terveyden ylläpitoon tarvitaan 10 000 askelta päivässä.
 • Vuosittain liikenteessä
  • kuolee 40 jalankulkijaa
  • 70 000:lle sattuu kaatumistapaturma
 • 20 % jalankulkijoiden henkilövahingoista sattuu lapsille ja nuorille
Takaisin sivun alkuun