Vähennä istumista ja pidä taukoja

Nuorten runsasta paikallaan istumista tulisi rajoittaa. Pitkiä, yhtämittaisia istumisjaksoja tulee välttää. Istumisen tauottaminen on yksinkertainen keino vähentää istumisen epäedullisia vaikutuksia.

Istuminen ja liikkumattomuus täyttävät nykyään päivämme. Istuminen on fyysistä passiivisuutta, joka kuluttaa energiaa vain vähän enemmän kuin lepo makuulla. Useimmille lihaksille istuminen on lähes täydellinen lepotila. Yläkoululaisille kertyy arkisin liikkumatonta aikaa noin 8 tuntia päivässä, josta noin 6 tuntia kertyy koulussa.

Istuminen kiusaa selkää ja aiheuttaa muita vaivoja

Liiallinen istuminen aiheuttaa kehossa epäedullisia muutoksia, jotka lisäävät mm.:

  • niska-, hartia- ja selkävaivoja
  • 2. tyypin diabetesta
  • sydän- ja verisuonitauteja
  • ylipainoa
  • eliniän lyhenemisen riskiä.

Istuminen heikentää erityisesti vatsa- ja selkälihaksia, jolloin asennon hallintakyvyt heikkenevät. Istuminen on haitallista myös liikuntaa harrastavalle henkilölle, jos muu aika vietetään pääsääntöisesti istuen. Paljon istuvilla nuorilla mm. keskivartalon hallinta on heikkoa riippumatta harrastetun liikunnan määrästä.

Esimerkiksi etukumarassa istuminen aiheuttaa pitkittyessään väsymisen ja kivun tunnetta selän lihaksistossa. Liiallinen tietokoneen ääressä vietetty aika aiheuttaa niska-hartiavaivoja staattisen lihastyöskentelyn seurauksena. Näihin kipuihin liittyy myös päänsäryn, väsymisen ja unihäiriöiden yleistyminen. Tytöillä on poikia enemmän vaivoja, oireet myös lisääntyvät iän myötä.

Vaihda asentoa, pidä taukoja ja liiku välillä

Istumisen terveyshaittoja voi vähentää:

  • istumisaikaa vähentämällä
  • istumisasentoa parantamalla
  • istumisen säännöllisellä tauottamisella.

Monia yleensä istuen tehtäviä askareita voi tehdä muissakin asennoissa. Kotitehtäviä voi tehdä välillä mahallaan lattialla ja läksyjä voi lukea selällään sängyllä. Useita arkisia askareita voi pöydän ääressä istumisen sijaan tehdä seisaallaan sopivan korkuisen työtason ääressä.

Istumisen tauottaminen on yksinkertainen keino vähentää istumisen epäedullisia vaikutuksia. Jo pelkkä tuolilta nousu ja selän ojentaminen on hyvää hoitoa koko selkärangalle. Lyhytkin tauko, jossa tehdään muutama vartaloa elvyttävä liike 30–45 minuutin välein, saa työn taas luistamaan.

Koulupäivän aikana pienikin liikkuminen välitunnilla paikallaanoleilun sijaan tekee hyvää keholle ja parantaa työskentelyvirettä ja keskittymistä luokassa. Yhtäjaksoista istumista ei yli kahta tuntia

Pitkiä, yhtämittaisia istumisjaksoja tulee välttää myös vapaa-aikana. Sellaisissa tilanteissa, joissa pitkää istumista ei voida välttää (esim. auto-, lento- tai junamatkat), on tärkeää jaloitella säännöllisin väliajoin.

TEKOn tietoisku istumisen haitoista, tauottamisesta ja vähentämisestä.

Takaisin sivun alkuun