Nuorten liikuntaharrastukset

Tällä hetkellä jalkapallo on suomalaisten nuorten suosituin liikkumismuoto.

Nuorten suosituimmat liikkumismuodot. 11—15-vuotiaiden tyttöjen ja poikien vapaa-ajan liikkumismuodot talvella ja kesällä.
Talvi Kesä
 hiihto  jalkapallo
 jalkapallo  uinti
 luistelu  pyöräily
 jääkiekko  juoksulenkkeily, hölkkä
 laskettelu  frisbeegolf

Taulukko 1. 11—15-vuotiaiden tyttöjen ja poikien vapaa-ajan liikkumismuodot talvella ja kesällä. Lähde: LIITU-raportti 2022.

 

Tällä hetkellä jalkapallo on suomalaisten lasten ja nuorten suosituin liikuntaharrastus. Muita yleisiä liikkumismuotoja ovat kesäisin uinti, pyöräily, juoksulenkkeily ja frisbeegolf, ja talvisin hiihto, luistelu, jääkiekko ja laskettelu.

Talvisin pojat harrastavat useimmiten jääkiekkoa, jalkapalloa tai hiihtoa, ja tytöt hiihtoa, luistelua tai laskettelua. Kesälajien suosiossa ei sukupuolten välillä juurikaan ole eroa, mutta frisbeegolf on lisännyt suosiotaan viime vuosina erityisesti poikien keskuudessa. Urheiluseurassa harrastetuista lajeista jalkapallo on ylivoimaisesti suosituin.

Vanhemmilla ja kavereilla tärkeä merkitys liikuntainnostuksen herättäjinä, mutta yläkouluun siirryttäessä niiden rooli liikkumisessa vähenee. Tytöt saavat poikia useammin liikunnallista tukea äidiltään, kun taas pojat saavat tukea liikkumiseensa tyttöjä yleisemmin kavereiltaan. Myös ohjaajilla ja valmentajilla on tärkeä rooli liikkumisen innostajina.

Kaikki nuorten suosimat liikuntalajit ovat sellaisia, joita voi harrastaa yhdessä kaverin tai kavereiden kanssa. Lajeihin on myös mahdollista saada ohjausta ja valmennusta, jos sitä haluaa.

Takaisin sivun alkuun