Nuorten liikuntaharrastukset

Nuorten suosituimmat liikkumismuodot

Tällä hetkellä jalkapallo on suomalaisten lasten ja nuorten suosituin liikkumismuoto.

Tällä hetkellä jalkapallo on suomalaisten lasten ja nuorten suosituin liikkumismuoto (Martin ym. 2023). Muita yleisiä liikkumismuotoja ovat kesäisin uinti, pyöräily, frisbeegolf ja juoksulenkkeily, ja talvisin hiihto, luistelu, jääkiekko ja laskettelu.

Talvisin pojat harrastavat useimmiten jääkiekkoa, jalkapalloa tai hiihtoa, ja tytöt hiihtoa, luistelua tai laskettelua. Kesälajien suosiossa ei sukupuolten välillä juurikaan ole eroa, mutta frisbeegolf on lisännyt suosiotaan viime vuosina erityisesti poikien keskuudessa. Urheiluseurassa harrastetuista lajeista jalkapallo on ylivoimaisesti suosituin (Blomqvist ym. 2023).

Kaikki nuorten suosimat liikuntalajit ovat sellaisia, joita voi harrastaa yhdessä kaverin tai kavereiden kanssa. Lajeihin on myös mahdollista saada ohjausta ja valmennusta, jos sitä haluaa.

Nuorten suosituimmat liikkumismuodot. 11—15-vuotiaiden tyttöjen ja poikien vapaa-ajan liikkumismuodot talvella ja kesällä.
Talvi Kesä
 hiihto  jalkapallo
 jalkapallo  uinti
 luistelu  pyöräily
 jääkiekko  frisbeegolf
 laskettelu  juoksulenkkeily, hölkkä

Taulukko 1. 11—15-vuotiaiden tyttöjen ja poikien vapaa-ajan liikkumismuodot talvella ja kesällä. Lähde: LIITU-raportti 2022.

Takaisin sivun alkuun