Murrosiän fyysisiä muutoksia

Nuoren on hyvä tietää puberteettikehityksen eri merkit ja vaiheet sekä niiden suuri yksilöllinen vaihteluväli. Murrosiän kehitystä seurataan ja arvioidaan mm. kouluterveydenhuollossa säännöllisesti. Murrosiän kehityksen arvioinnissa seurataan poikien kivesten kasvua ja tytöillä rintojen kehitystä sekä molemmilla karvoituksen esiintymistä. Lisäksi arvioidaan muita merkkejä, kuten ihon rasvoittumista, aknea, hien hajua ja tytöillä kuukautisten alkamista.

Puperteetti näkyy monin muinkin tavoin nuoren fyysisessä olemuksessa. Kasvupyrähdys tuo rutkasti lisää senttejä pituuteen. Myös vartalon mittasuhteet ja muodot muuttuvat murrosiän kasvun eri vaiheissa. Hygienia korostuu entistä enemmän kun hiki muuttuu ja finnit ilmestyvät kuvaan.

Murrosiässä tapahtuvat muutokset saattavat hämmentää nuorta. Erityisesti ikätovereita selvästi varhaisempi tai myöhäisempi kehitys saattaa aiheuttaa nuorelle psyykkisiä tai jopa sosiaalisia haasteita. Asioiden tarkastelu yhdessä aikuisen kanssa auttaa suhtautumaan kehossa tapahtuviin muutoksiin luontevasti. Avointa keskustelua aiheesta kannattaa käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, vanhempien tai vaikkapa oman harrastuksen ohjaajan tai valmentajan kanssa.

Takaisin sivun alkuun