Tehtävä:

Lääkemainos vs. humpuukimainos

Tavoitteet

Tehtävän aikana opit: 

  • tunnistamaan lääkkeiden ja ravintolisien eroja. 
  • arvioimaan lääke- ja ravintolisämainoksissa esitetyn tiedon luotettavuutta. 

Tehtävävaihtoehdot

Valitse yksi alla olevista tehtävistä:

  1. Etsi lehdestä tai internetistä joko lääke- tai ravintolisämainos ja esittele se muille. Keskustelkaa yhdessä seuraavien kysymysten avulla: Minkälaisia mainoksia löytyi? Mitä tietoja niissä on? Mihin mainosten tiedot perustuvat? Minkälaisia lupauksia mainoksissa esitetään? Ovatko tiedot luotettavia?
  2. Suunnittele lääke- ja/tai humpuukimainos ja toteuta se valitsemallasi tavalla. Voit hyödyntää esimerkiksi Canva-ohjelmaa. 
  3. Suunnitelkaa ryhmässä televisiossa esitettävä lääke- tai humpuukimainos ja esittäkää se luokassa. 
  4. Kirjoita pohdiskeleva ainekirjoitus Ihmepilleristä esimerkkien avulla: 

Ihmepilleri – älykkyyttä, lihasmassaa ja tuuhea tukka
Pera oli innoissaan. Lehdessä oli mainos ihmepilleristä, joka lupasi älykkyyttä, lihasmassaa ja tuuhean tukan. Pera päätti lähteä ostamaan Ihmepillerin. Mitä sitten tapahtui? Jatka tarinaa. 

Mahtava mainos Ihmepilleristä
Mainoksessa väitetään seuraavaa: ”Kun käytät Ihmepilleriä kaksi viikkoa, saat tuuhean tukan ja lihasmassasi kasvaa. Yli 80 prosenttia Ihmepillerin käyttäjistä huomaa eron jo viikon käytön jälkeen. Käyttämällä Ihmepilleriä säännöllisesti saat mahtavat tulokset. ” Mitä mieltä olet mainoksen väitteiden luotettavuudesta? Pohdi esimerkiksi, mihin mainoksen väitteet perustuvat. Ostaisitko Ihmepillerin tietojen perusteella?

 

Opettajalle 

Tähän tehtävään on hyvä varata 1-2 oppituntia. Tehtävävaihtoehdoissa on yksin ja ryhmässä toteutettavia tehtäviä. Tehtävä tukee OPS:n terveystiedon opetuksen tavoitteita T8 ja T12 sekä sisältöalueita S2 ja S3. 

Tutustukaa lääkkeiden ja ravintolisien välisiin eroihin yhdessä, jonka jälkeen teette opettajan ohjeiden mukaisen tai oppilaiden itse valitseman tehtävän yllä esitetyistä tehtävävaihtoehdoista. Vinkkejä virittäytymiseen: 

Tehtävän voi toteuttaa myös osana laajempaa tuntisuunnitelmaa Purkista vai ruoasta? –ravintolisien tarkoituksenmukainen käyttö.

Takaisin sivun alkuun