Hyvä hygienia tarpeen

Murrosiän myötä talineritys lisääntyy ja iho muuttuu paksummaksi. Aknea esiintyy tavallisesti hartioiden ja kasvojen iholla. Akne on talirauhas-karvatuppiyksikön tulehdus. Perintötekijät yhdessä hormonimuutosten kanssa aiheuttavat talinerityksen lisääntymisen, siihen liittyvän bakteerikannan muutoksen ja tiehyen tukkeutumisen. Murrosikäisistä noin 90 %:lla on aknea, noin puolella heistä on varsinainen aknetauti. Aknea esiintyy sekä tytöillä että pojilla. Pojilla se on useimmiten laadultaan vaikeampaa.

Ihon puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee finnien muodostusta. Kasvot tulisi pestä vähintään kaksi kertaa päivässä happamalla pesuliuoksella. Ulkoilu ja liikunta parantavat verenkiertoa ja vilkastuttavat ihohuokosten toimintaa parantaen ihon hyvinvointia. Akneen on mahdollista saada myös lääkärin määräämää hoitoa.

Henkilökohtaisen hygienian tarve muuttuu murrosiässä. Murrosiän alkaessa hien haju muuttuu kitkeräksi ja voimakkaaksi. Haju on erilainen verrattuna lapsiin tai aikuisiin. Suihkussa tulisi käydä päivittäin. Peseytymisessä kannattaa käyttää mietoa lievästi hapanta suihkusaippuaa. Alapesuun saippuaa ei tarvita, suihkuttaminen runsaalla vedellä riittää. Liikuntasuoritusten jälkeen pitäisi aina käydä suihkussa sekä koulussa että vapaa-aikana. Raikas ja puhdas olo tuntuu hyvälle ja lisää osaltaan itseluottamusta.

Takaisin sivun alkuun