Pojan fyysinen kehitys mieheksi

Poikien murrosikä alkaa yleensä 10–13 vuoden iässä eli keskimäärin pari vuotta myöhemmin kuin tytöillä. Ensimmäisenä merkkinä pojan murrosiän alkamisesta on kivesten kasvu. Murrosikä alkaa kivesten saavuttaessa 20 mm pituuden. Kivespussin iho alkaa punertua, ohentua ja myöhemmin tummentua. Kivesten kasvutapa on hyvin yksilöllistä. Toisilla kasvu alkaa varhain ja nopeasti, toisilla taas hitaammin ja myöhemmin. Kivesten oikealla ja vasemmalla puolella voi olla kokoeroja. Peniksen kasvu alkaa yleensä noin vuosi sen jälkeen kun kivekset ovat kasvaneet 2 cm:n mittaan.

Poikien häpykarvoituksen kasvu alkaa yleensä kivesten kehittymisen jälkeen. Noin viidesosalla pojista karvoituksen alkaminen alkaa kuitenkin samaan aikaan kivesten kehittymisen kanssa tai ennen sitä. Häpykarvoitus ilmaantuu pojilla keskimäärin 12,5–13 vuoden iässä. Karvoitusvanan noustessa napaan asti ja parrankasvun alkaessa, murrosiän kehitys on käyty läpi. Karvoituksen kehitys on hyvin yksilöllistä. Joillakin karvoitus on kehittynyt loppuunsa jo 15-vuotiaana, toisilla kehitys kestää jopa 25 vuoden ikään saakka.

Poikien suuren vaihtelun murrosiän aikataulussa huomaa äänenmurroksesta. Ääni voi alkaa muuttua jo 11-vuoden iässä tai vasta 17-vuotiaana. Äänenmurros saattaa tulla hyvinkin nopeasti. Murrosvaihe kestää pari vuotta, jonka jälkeen pojalle on muodostunut tavanomainen miehen ääni. Poikien ääni alkaa madaltua, kun äänihuulet kehittyvät ja kasvavat testosteronin vaikutuksesta. Kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja sen kulma kapenee. Pojille muodostuu näin aataminomena.

Takaisin sivun alkuun