Tuntisuunnitelma unesta yläkouluun
TEKOn sisältöjä hyödyntävä kaksi tuntia kestävä opetuskokonaisuus yläkoulun terveystietoon
Teemat: Suunnitelmassa on levon ja unen sisällön lisäksi ideoita opetusteknologian hyödyntämiseen sekä 2016 opetussuunnitelman edellyttämään oppiainerajat ylittävään opetukseen.
Välineet: Tuntien onnistumiseksi oppilaat tarvitsevat tietokoneen, tabletin tai vähintäänkin oman älypuhelimen ja verkkoyhteyden.
Toteutus: Terveystiedon tuntien olisi hyvä olla vähintään parin päivän välein.
1. tunti (45 min)
- Orientointi: Lepo ja uni -animaatio: Näytä oppilaille aiheeseen orientoitumiseksi TEKOn kaksiminuuttisen tietoiskuanimaatio levon ja unen keskeisistä teemoista. (YouTube)
- Voit myös hyödyntää TEKOn sivuilta löytyvää Millainen on vuorokausirytmisi? -kyselyä aiheeseen orientoitumiseksi.
- Tietosisältö: TEKOn tietopaketti: Oppilasparit tai pienryhmät tutustuvat verkossa TEKOn lepo ja uni -tietopaketteihin. Voit ohjata oppilaita muihinkin tietolähteisiin (kirjat, muut verkkosivut).
- Tehtävä: Oppilaat tekevät TEKOn sivuilta lepo ja uni -tehtävän 1: Nuorten väsymys ja nukkumaanmeno.
- Kotitehtävä: Anna oppilaille kotitehtäväksi Unipäiväkirja TEKOn sivuilta.
- Unisovellus: Haasta oppilaat kirjallisen kotitehtävän lisäksi käyttämään älypuhelinten sovelluskaupoista löytyviä unenseurantaan soveltuvia maksuttomia sovelluksia; esim. Sleep as Android (Android-laitteille) tai SleepBot (Android- ja iOS-puhelimiin ja tabletteihin).
2. tunti (45 min)
- Kotitehtävän purku: Oppilaat purkavat kotitehtävänsä ensin parinsa kanssa ja/tai sitten yhdessä koko luokan kanssa. Kokemukset käytetyistä unisovelluksista ja mobiilipelistä jaetaan myös luokan kesken.
- Toimintasuunnitelma = lupaus: Oppilaat pohtivat kotitehtäväänsä pohjautuen omat lupaukset, joilla he voivat parantaa unensa laatua tai pidentää sitä seuraavien kahden viikon aikana. Lupaukset kirjoitetaan joko luokkaan opettajan järjestämällä tavalla tai verkkoon esim. Padlet-sovelluksella. Kahden viikon kuluttua lupauksiin ja niiden toteutumiseen palataan lyhyesti terveystiedon tunnin alussa.
- Kertaus = tietovisa: Pidä oppilaille tietovisa, jolla kertaatte opittuja asioita. Ohjeista oppilaita tekemään TEKOn sivuilta löytyvä Uni-tietovisa.
Paluu teemaan kahden viikon kuluttua
- Kahden viikon kuluttua lupauksiin ja niiden toteutumiseen palataan lyhyesti terveystiedon tunnin alussa.
Lisävinkit levon ja unen käsittelyyn koulussa
- Liikuntaluokat: Lepoa ja unta aiheena kannattaa läpikäydä koulussa myös aktiiviliikkujan näkökulmasta joko liikunnassa (esim. valinnaisaineet) tai terveystiedossa (esim. liikunta- ja/tai urheiluluokkien ryhmät).
- Vanhempainillat: Lasten ja nuorten jaksaminen ja unikäyttäytyminen on hyvä aihe myös vanhempainiltoihin.
– Tuoretta tietoa unitrendeistä löytyy esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen muutaman vuoden välein teettämän Kouluterveyskyselyn tulossivuilta.
– TEKOn materiaaleja kannattaa muutenkin hyödyntää vanhempainilloissa:- Ota uni ja lepo -animaatio (2 min, YouTubessa) vanhempainillan orientaatioksi.
- Hyödynnä oppilaille laadittu tietovisa levosta ja unesta.
- Muokkaa vapaasti diaesitystä liikkumisesta, ravitsemuksesta ja levosta omiin tarpeisiisi.
- Oppiaineiden välinen integrointi: Levon ja unen teemoja voi integroida helposti muihin oppiaineisiin:
– liikunta: tutustutaan erilaisiin rentoutumistapoihin
– kotitalous: tehdään fiksu iltapala.
– vieraat kielet: opetellaan termistöä tai kirjoitetaan lyhyt kirjoitelma aiheesta
– äidinkieli: kirjoitetaan aine esim. seuraavin otsikoin
– 24/7 yhteiskunta
– Kiire, kiire, kiire
– Some-elämää päivin ja öin
– kuvaamataito: visualisoidaan mieluisia rentoutumistapoja - Teemapäivä: Aiheen ympärille voidaan rakentaa myös teemapäivä tai -viikko.
Takaisin sivun alkuun