TEKOn ravintovinkit

Kasvisvinkit

  • Käytä monipuolisesti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja pääruokien osana ja välipaloina.
  • Pidä kasviksia valmiiksi kuorittuna ja paloiteltuna jääkaapissa tai pöydällä.
  • Suosi kotimaista ja tuoretta.
  • Säästä rahaa suosimalla satokausituotteita.

Viljavinkit

  • Suosi täysjyväviljavalmisteita leivissä, pastassa ja riisissä.
  • Valitse täysjyväleipää, jossa kuitua yli 6 g / 100 g.
  • Suosi vähäsokerisia ja kuitupitoisia myslejä ja muroja, joissa on
    • kuitua yli 6 g / 100 g
    • sokeria alle 10 g / 100 g.

Maitovinkit

  • Valitse vähäsokerisia ja vähärasvaisia maitotuotteita.
  • Suosi maustamattomia tuotteita ja mausta itse esimerkiksi marjoilla tai hedelmillä.
  • Valitse jogurtteja ja rahkoja, joissa on sokeria alle 10 g / 100 g.
  • Valitse juustoista alle 17 % rasvaa sisältävä vaihtoehto.

Liha- ja kalavinkit

  • Suosi vähärasvaisia vaihtoehtoja (rasvapitoisuus alle 10 %).
  • Syö kalaa kaksi kertaa viikossa.
  • Täytä lautasmallin mukaisesti 1/4 lautasesta lihalla tai kalalla, aktiivisesti liikkuvalle 1/3 lautasesta.

Kasvivaihtoehtovinkit

  • Suosi kasvipohjaisista valmisteista vähäsuolaisia vaihtoehtoja, kuten maustamatonta tofua sekä seitan-, nyhtökaura-, härkäpapu- ja muita soijaproteiinivalmisteita.

Rasvavinkit

  • Käytä nestemäisiä kasviöljyjä (esim. rypsiöljy) ruoanlaitossa ja leivonnassa.
  • Tarkista tuoteselosteesta, soveltuuko rasvaseos tai öljy paistamiseen ja leivontaan.
  • Käytä leivän päällä vähintään 60 % rasvaa sisältäviä kasviöljypohjaisia levitteitä.
  • Suosi kasviöljypohjaisia salaatinkastikkeita aterioilla.
  • Tarkista tuotteen ravintosisältömerkinnöistä rasvan, etenkin tyydyttyneen rasvan määrä.

Valmisruokavinkit

  • Käytä valmisruokia harvemmin, sillä ne sisältävät monesti paljon piilorasvaa ja suolaa.
  • Rasvapitoisuuden tulisi olla 5 g / 100 g ja liha- tai kalapitoisuuden 20-30 % (proteiinia yli 10 g / 100 g).
  • Täydennä valmisruokia tuoreilla tai keitetyillä kasviksilla.

Ruuanvalmistusvinkit

  • Vältä arkikäytössä rasvaisia kastikkeita kuten kermaa, juustokastikkeita ja smetanaa.
  • Valitse ruokakermahyllyltä kevyttuote. Kevytkerman rasvapitoisuus on 5%, enintään rasvaa on 15%.
  • Kasvisten ravintoaineet ja rakenne säilyvät parhaiten kun ne valmistetaan
    • keittämällä tai höyryttämällä (höyrykattilassa)
    • kuullottamalla eli paistamalla nopeasti teflonpannulla pienessä öljyntilkassa ilman, että ne ruskistuvat tai muuttuvat läpikypsiksi.
  • Suolaa ei tarvitse lisätä ruuanvalmistuksessa erikseen. Sen päivittäinen saanti (alle 5 g) tulee helposti täyteen.
Takaisin sivun alkuun