Tapaturmat Suomessa
Suomessa sattuu vuosittain noin miljoona tapaturmaa.
Tapaturmat aiheuttavat yli 100 000 hoitojaksoa sairaaloissa, 3 000 kuolemantapausta ja runsaasti toimintakyvyn menetystä sekä poissaoloja koulusta ja työstä.
Kuolemaan johtavista tapaturmista tyypillisimpiä ovat liikennetapaturmat, myrkytykset ja hukkumiset. Sairaalahoitoon johtavista tapaturmista tavallisimpia ovat kaatumiset ja putoamiset sekä liikennetapaturmat.
Tapaturmat jaotellaan tapahtumaympäristönsä mukaisesti:
- liikuntatapaturmiin
- muihin vapaa-ajan tapaturmiin (esim. kotitapaturmat)
- liikennetapaturmiin (sis. pyöräilytapaturmat)
- työtapaturmiin (sekä päiväkoti- ja koulutapaturmiin)
Liikuntatapaturmat sekä muut vapaa-ajan tapaturmat muodostavat suurimmat tapaturmaluokat aiheuttaen yhteensä yli 700 000 vammaa ja yli 2 000 kuolemantapausta vuosittain. Ne ovat viime vuosina lisääntyneet toisin kuin liikenne- ja työtapaturmat. Pyöräilytapaturmia sattuu Suomessa vuosittain noin 30 000 ja niistä aiheutuu 50−60 turhaa kuolemaa.
Toinen tapa jaotella tapaturmia on vammaperusteinen eli tapaturmat jaotellaan syntyneen vaurion mukaisesti (esim. päävammat, murtumat, nivelten sijoiltaan menot, nyrjähdykset, venähdykset ja ruhjeet).
Tapaturmista arvioidaan aiheutuvan vuosittain noin 4 miljardin euron kokonaiskustannukset. Välittömiä kuluja (esim. sairaanhoitokulut) on noin 550 miljoonaa euroa. Kun verrataan elämäntapasairauksien kustannuksia nähdään, että tapaturmien sairaanhoitokulut vaativat enemmän yhteiskunnan rahaa kuin esimerkiksi alkoholista johtuvien ongelmien hoitaminen.