TEKOn ravintovinkit
Kasvisvinkit
- Käytä monipuolisesti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja pääruokien osana ja välipaloina.
- Pidä kasviksia valmiiksi kuorittuna ja paloiteltuna jääkaapissa tai pöydällä.
- Suosi kotimaista ja tuoretta.
- Säästä rahaa suosimalla satokausituotteita.
Viljavinkit
- Suosi täysjyväviljavalmisteita leivissä, pastassa ja riisissä.
- Valitse täysjyväleipää, jossa kuitua yli 6 g / 100 g.
- Suosi vähäsokerisia ja kuitupitoisia myslejä ja muroja, joissa on
- kuitua yli 6 g / 100 g
- sokeria alle 10 g / 100 g.
Maitovinkit
- Valitse vähäsokerisia ja vähärasvaisia maitotuotteita.
- Suosi maustamattomia tuotteita ja mausta itse esimerkiksi marjoilla tai hedelmillä.
- Valitse jogurtteja ja rahkoja, joissa on sokeria alle 10 g / 100 g.
- Valitse juustoista alle 17 % rasvaa sisältävä vaihtoehto.
Liha- ja kalavinkit
- Suosi vähärasvaisia vaihtoehtoja (rasvapitoisuus alle 10 %).
- Syö kalaa kaksi kertaa viikossa.
- Täytä lautasmallin mukaisesti 1/4 lautasesta lihalla tai kalalla, aktiivisesti liikkuvalle 1/3 lautasesta.
Kasvivaihtoehtovinkit
- Lisää ruokavalioosi palkokasveja, kuten herneitä, papuja ja linssejä. Vaihtele eri lajeeja.
- Suosi kasvipohjaisista valmisteista vähäsuolaisia vaihtoehtoja, kuten maustamatonta tofua sekä seitan-, nyhtökaura-, härkäpapu- ja muita soijaproteiinivalmisteita.
Rasvavinkit
- Käytä nestemäisiä kasviöljyjä (esim. rypsiöljy) ruoanlaitossa ja leivonnassa.
- Tarkista tuoteselosteesta, soveltuuko rasvaseos tai öljy paistamiseen ja leivontaan.
- Käytä leivän päällä vähintään 60 % rasvaa sisältäviä kasviöljypohjaisia levitteitä.
- Suosi kasviöljypohjaisia salaatinkastikkeita aterioilla.
- Tarkista tuotteen ravintosisältömerkinnöistä rasvan, etenkin tyydyttyneen rasvan määrä.
Valmisruokavinkit
- Käytä valmisruokia harvemmin, sillä ne sisältävät monesti paljon piilorasvaa ja suolaa.
- Rasvapitoisuuden tulisi olla 5 g / 100 g ja liha- tai kalapitoisuuden 20-30 % (proteiinia yli 10 g / 100 g).
- Täydennä valmisruokia tuoreilla tai keitetyillä kasviksilla.
Ruuanvalmistusvinkit
- Vältä arkikäytössä rasvaisia kastikkeita kuten kermaa, juustokastikkeita ja smetanaa.
- Valitse ruokakermahyllyltä kevyttuote. Kevytkerman rasvapitoisuus on 5%, enintään rasvaa on 15%.
- Kasvisten ravintoaineet ja rakenne säilyvät parhaiten kun ne valmistetaan
- keittämällä tai höyryttämällä (höyrykattilassa)
- kuullottamalla eli paistamalla nopeasti teflonpannulla pienessä öljyntilkassa ilman, että ne ruskistuvat tai muuttuvat läpikypsiksi.
- Suolaa ei tarvitse lisätä ruuanvalmistuksessa erikseen. Sen päivittäinen saanti (alle 5 g) tulee helposti täyteen.
Takaisin sivun alkuun