Tytön fyysinen kehitys naiseksi
Tyttöjen murrosiän alkamisen ensimmäinen merkki on rintojen kasvu 8–10 vuoden iässä. Rasvakudos alkaa lisääntyä ja myöhemmin maitotiehyet ja rauhasrakkulat kehittyvät aiheuttaen rintojen kasvun. Rintojen kokoon vaikuttavat perintötekijät sekä yksilöllinen hormonitoiminta.
Tytöillä häpykarvoituksen kasvu alkaa yleensä hieman rintojen kehitystä myöhemmin. Kainalokarvoituksen kasvu alkaa tytöillä yleensä pari vuotta häpykarvoituksen kasvun alettua. Karvoituksen ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja vaihtelee suuresti.
Puolella suomalaistytöistä kuukautiset ovat alkaneet 13,2 vuoden iässä. Vaihteluväli on 10–16 vuotta. Rintojen kehityksen alusta kuluu yleensä pari vuotta kuukautisten alkamiseen. Kuukautisten alkamisikään vaikuttavat perintötekijät sekä ruumiin rakenne. Kuukautiskierto voi aluksi olla pitkäänkin hyvin epäsäännöllinen. Kuukautisten vakiinnuttua kuukautiskierto kestää keskimäärin 28 vuorokautta, mutta normaali vaihteluväli on suuri. Kuukautisvuodon kesto on 3–8 päivää. Kuukautisten aikana verta menetetään noin 30–50 ml. Lisäksi vuodon mukana poistuu kudosnestettä ja limakalvon palasia, joten kokonaisvuotomäärä on näin ollen suurempi.
Liikunnan vaikutus kuukautisiin
Liikunnan vaikutusmekanismia kuukautishäiriöihin ei vielä tunneta täysin. Runsas liikunta voi viivästyttää kuukautisten alkamista 1−2 vuodella. Runsaan liikunnan seurauksena jo alkaneet kuukautiset voivat myös jäädä pois. Myös liian vähäinen energian saanti vaikuttaa hormonitoimintaan. Etenkin runsaan liikunnan ja puutteellisen ravitsemuksen yhdistelmä voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä.
Kuukautishäiriön taustalla olevat hormonaaliset muutokset ja etenkin estrogeenin vajaus, vaikuttavat myös luuntiheyteen. Alentuneen luuntiheyden vuoksi murtumien riski kasvaa. Mitä kauemmin kuukautiset ovat poissa, sitä pienempi on luun tiheys ja nuori altistuu osteoporoosille eli luukadolle.
Kun liikuntamääriä ja fyysistä rasitusta kevennetään, kuukautiskierto palaa ennalleen yleensä muutamassa kuukaudessa. Myös luun tiheys alkaa jälleen kasvaa kuukautisten palauduttua. Liikunnan keventämisen lisäksi tulisi kiinnittää huomiota myös hyvään ravitsemukseen, riittävään energiansaantiin sekä kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin.
Runsas liikunta ei kuitenkaan aina ole kuukautisten poisjäämisen syynä ja siksi onkin hyvä kääntyä lääkärin puoleen, jos
- kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi
- kuukautiset eivät ole alkaneet 16 vuoteen mennessä
- aiemmin kerrottuja puberteetin merkkejä ei ole tullut 14 ikävuoteen mennessä.