Alkoholi

Alkoholi voi häiritä nuoren kasvua ja kehitystä. Erityisesti nuorten aivot kehittyvät vielä, ja ovat herkät alkoholin vaikutuksille. Alkoholi vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja oppimiseen.

Alkoholi vaikuttaa myös mielenhyvinvointiin, ja saattaa aiheuttaa alakuloisuutta. Lisäksi alkoholi huonontaa unen laatua ja juomisen jälkeen voi myös olla vaikeampi nukahtaa.

Pitkällä aikavälillä syntyviä haittoja ovat muun muassa alkoholinkäytöstä johtuvat sairaudet. Nuorille kehittyy myös aikuisia herkemmin riippuvuus alkoholiin.

Alkoholi ja liikunta

Liikunnan harrastaminen humalassa tai krapulassa on hyödytöntä ja jopa vaarallista. Alkoholi ei paranna lihasten suorituskykyä. Sen sijaan kestävyyttä vaativan liikuntasuorituksen aikana alkoholi laskee verensokeria, jolloin elimistöllä on vähemmän energiaa käytettävissä. Alkoholi häiritsee myös koordinaatio- ja reaktiokykyä, tasapainoa sekä hienomotoriikkaa, mikä voi lisätä loukkaantumisriskiä.  Lisäksi alkoholi lisää virtsaneritystä, minkä vuoksi nestehukan riski kasvaa.

Krapulassa sydämen syke ja verenpaine ovat normaalia korkeammat, mikä tekee liikunnasta normaalia raskaampaa. Krapulassa saattaa ilmetä myös lyhytaikaisia sydämen rytmihäiriöitä.

Aktiivisesti urheiluseuratoimintaan osallistuvat nuoret käyttävät alkoholia ikäisiään harvemmin 

15-vuotiaiden yleisimmin käyttämä päihde on alkoholi. Tämä selvisi WHO-Koululaistutkimuksen vuoden 2022 aineistosta tehdystä pro gradu -tutkimuksesta. Nuorista jopa 29 % oli käyttänyt alkoholia ja 19 % oli ollut todella humalassa kyselyä edeltäneen kuukauden aikana. 

Aktiivisesti ja säännöllisesti urheiluseuratoimintaan osallistuvista nuorista harvempi oli juonut alkoholia kuin nuorista, jotka eivät olleet koskaan osallistuneet seuratoimintaan (24 % vs. 31 %). Lisäksi nuorten aktiivinen urheiluseuratoimintaan osallistuminen oli yhteydessä vähäisempään humalajuomiseen. Aktiivisista seuranuorista 11 % ja ei-seuranuorista 23 % oli juonut itsensä humalaan kyselyä edeltäneen kuukauden aikana. 

Alkoholin käyttö nuorilla.
Kuva 1. Seuranuorten ja ei-seuranuorten alkoholin käyttö. Lähde: Hautasuo 2023.

Seuranuorten alkoholin käyttö yleistyy heidän aikuistuessaan

Urheiluseuratoimintaan osallistuvat nuoret käyttivät 15-vuotiaana vähemmän alkoholia kuin ei-seuranuoret (21 % vs. 36 %). Alkoholin käyttö kuitenkin yleistyi seuranuorten täysi-ikäistyttyä, jolloin seuranuoret joivat alkoholia jonkin verran yleisemmin kuin ei-seuranuoret. Tämä selvisi Terveyttä edistävä liikuntaseura (TELS) -seurantatutkimuksessa, jossa kartoitetaan erilaisia urheiluseuraosallistumisen polkuja sekä terveystottumuksia tutkittavien ollessa 15-, 19- ja 23-vuotiaita.

Seuranuorten alkoholin käyttö TELS-tutkimuksen mukaan.
Kuva 2. Urheiluseuratoimintaan osallistuvien nuorten alkoholin käyttö TELS-tutkimuksen mukaan.

Takaisin sivun alkuun