Uppgift:

Berättelsen om Mormors medicin

Mål

Under uppgiften kommer eleverna lära sig att: 

  • man inte får ta andra personers läkemedel. 
  • man kan själv råka illa ut, om man äter någon annans läkemedel. 
  • dem som använder läkemedlet kan råka illa ut om han eller hon inte hittar sitt läkemedel på rätt ställe.

 

För läraren 

Avsätt en halv lektion för denna uppgift. Uppgiften stöder mål M6 för undervisningen i omgivningslära i årskurserna 1–2 och innehållsområde I2 i läroplanen. 

Utförandet av uppgiften: 

1.  Läraren läser berättelsen och stannar upp på de ställen som märkts ut. Under pauserna eleverna agera enligt instruktionerna beroende på om man i berättelsen handlade rätt (X-hoppa) eller fel (Knäböj). Efter varje pausar visar läraren det rätta svaret genom att själv visa X-hoppa eller knäböj.  

2.  Till sist diskutera tillsammans över vad som hände i berättelsen. Eleverna kan också förbereda pjäser relaterade till berättelsen i små grupper.

 

Berättelsen

Anne har åkt med sina föräldrar för att tillbringa veckoslutet hos mormor. På lördagen regnar det och Anne leker inne med sina dockor. Hon skulle behöva en liten glasburk för sina lekar. ”Var kan jag hitta en sådan?”, undrar Anne. Hon går in i vardagsrummet och upptäcker en liten brun glasburk på bokhyllan. Anne känner igen att det är den glasburk, från vilken mormor alltid tar en tablett när hon har ont i bröstet. ”Knappast blir mormor arg om jag lånar den en stund”, konstaterar Anne och tar med sig burken. (PAUS: Knäböj)  

Mormor känner av sina bröstsmärtor i köket. ”Jag ska gå och ta min medicin”, säger hon och går till vardagsrummet. Till sin överraskning märker hon att medicinen inte står där den brukar och hon ropar ängsligt på Annes mamma. Annes mamma kommer och mormor berättar att hon inte kan hitta sin medicin! Mamma ropar på Anne och frågar: ”Har du sett mormors medicin?”. Anne svarar: ”Medicinen är i sovrummet”. Mamma hämtar medicinburken och mormor kan ta sin medicin som lindrar bröstsmärtorna. Mamma säger till Anne: ”Medicinen är ingen leksak. Medicinen ska förvaras på sin egen plats. Vissa mediciner är sådana att man måste hitta dem genast när det behövs och kunna ta dem snabbt. Också lillabror kunde ha råkat illa ut om medicinen hade hamnat i hans lekar. Han skulle ha kunnat stoppa mormors medicin i munnen, eftersom han ännu inte förstår att de inte är ämnade för barn. Lyckligtvis hände ingenting värre och mormor hittade sin medicin i tid”. Anne ber mormor om förlåtelse. (PAUS: X-hoppa) 

 Mormor lovar å sin sida att flytta medicinburkens plats på bokhyllan högre upp så att barnen inte når upp till den. (PAUS: X-hoppa)  

Följande dag kommer Anne in och märker att pappa har glömt mormors bruna medicinburk på vardagsrumsbordet när han torkat damm från bokhyllan. (PAUS: Knäböj)  

Anne går fram till pappa i köket och säger till honom: ”Du får inte flytta bort mormors medicin från bokhyllan. Mormor kan råka i fara om hon inte hittar sin medicin. Kom, så ställer vi tillsammans tillbaka medicinen i bokhyllan”. (PAUS: X-hoppa)  

Pappa och Anne går in i vardagsrummet och ställer tillbaka mormors medicin på högsta hyllan i bokhyllan. (PAUS: X-hoppa)

Tillbaka till toppen