Hudsjukdomar

Akne och atopiskt eksem är vanliga hudsjukdomar. Akne är en vanlig sjukdom i talgkörtlarna, som hör puberteten till och i allmänhet går över av sig själv. Atopiskt eksem börjar vanligtvis i den tidiga barndomen.  

Akne

Akne förekommer oftast i ansiktet, på axlarna och övre delen av bröstkorgen. Man vet inte exakt vad som orsakar akne, men det ligger både ärftliga och hormonella faktorer bakom. Akne förekommer i olika form och svårighetsgrad. Akne smittar inte. 

Symtom

Då talgkörtlarna täpps till uppstår det pormaskar och finnar på huden. Dessa kan också bli inflammerade. Djupt liggande varhärdar kan orsaka ärr i huden 

Förebyggande vård

Det är svårt att förebygga akne och uppskattningsvis får cirka 50 procent akne i pubertetsåldern. Forskning har inte kunnat bevisa att något som helst födoämne skulle förvärra det. En sund och balanserad kost inverkar på hudens skick. Tobaksrökning har däremot skadlig inverkan på huden, men tobaksrökning har inte konstaterats förvärra uppkomsten av finnar. Svettning som uppkommer vid idrott inverkar inte på aknen. Det är oklart vilken effekt stress har. Aknen kan förvärras just före menstruation.  

Behandling

Aknehud ska varsamt rengöras morgon och kväll med vatten, tvål eller antibakteriell tvättlösning. För att undvika att huden torkar ut för mycket kan man som fuktighetskräm på morgonen använda en baskräm som innehåller mycket vatten. Fet kosmetik som täpper till hudens porer bör undvikas. Man ska undvika att klämma eller gnugga finnarna. 

Behandlingen av akne ska påbörjas genast när symtomen inträder. Man bör bereda sig på att det kan ta flera veckor eller månader innan man ser något resultat. Läkemedel för egenvård som fås receptfritt på apoteket öppnar tilltäppta porer och förhindrar bakterietillväxt. Preparaten används i allmänhet 4–6 veckor 1–2 gånger per dag. Under behandlingen ska huden skyddas från sol, eftersom den är känsligare för solljus och lätt bränns. Undvik att få läkemedel på kläderna, eftersom det kan bleka tyget eller göra det skört. 

Om det finns många varhärdar eller röda, djupa inflammerade härdar i huden eller om egenvården inte ger resultat inom några veckor, är det bäst att besöka läkare. Det finns många slags receptbelagda läkemedel som används i behandlingen av akne. De används som salva, lösning eller som preparat som tas genom munnen (t.ex. antibiotikumet clindamycin, hormonpreparat och isotretinoin). Största delen av de unga får hjälp av de läkemedel som ordineras av läkare.

 

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem börjar vanligtvis i den tidiga barndomen. Eksemen blir ofta lindrigare när barnet växer upp och kan till och med försvinna helt, men kan också förvärras på nytt i ungdoms- eller vuxenåldern. Man känner inte exakt till vad som orsakar atopiskt eksem, men benägenheten är delvis ärftlig. Atopiskt eksem smittar inte. 

Symtom

Atopisk hud är torr och kliar lätt. I försämringsfasen uppstår det även eksem på huden. Hos barn i skolåldern uppstår eksemfläckar oftast i arm- och knäveck, nacke, vrister och handleder. Man talar om böjveckseksem. Hos unga som passerat puberteten förekommer eksem mer allmänt på händer, i ansiktet och på övre delen av kroppen. Det finns olika svårighetsgrader av atopiskt eksem. 

Behandling

Det går inte att förebygga atopiskt eksem, men man kan ofta undvika att förvärra eksemen. Hos vissa patienter kan svettning, feta krämer, stress eller sträva tyger förvärra symtomen. Bland barn i skolåldern är det sällan nödvändigt att göra allergitester på grund av atopiskt eksem. Man kan också med rätt hemmavård förhindra att eksemen förvärras. 

Grundläggande vid behandlingen av atopiskt eksem är att huden smörjs in regelbundet, redan innan eksemen förvärras. Huden ska smörjas in direkt efter duschen, medan den ännu är fuktig. Huden ska helst smörjas med en bassalva som innehåller så lite allergiframkallande ämnen som möjligt, t.ex. parfymer. Hur fet salvan ska vara väljs utifrån hudens skick och årstiden, t.ex. under vintern då huden torkar är det bra att välja en fetare salva. Om huden irriteras, kan man använda kortisonsalva som fås på apoteket utan recept (t.ex. hydrokortison) som en kur under 1–2 veckor. Kortison lindrar hudens inflammationsreaktioner och minskar symtom såsom klåda, svullnad och rodnad. 

Atopisk hud ska tvättas tillräckligt ofta. Tvättlösningen får inte torka ut eller irritera huden. Som tvättlösning kan man använda en oljig eller krämig produkt och även baskrämer fungerar bra som rengöringsmedel för atopiker. Atopiker ska gärna använda strukna, lediga kläder som tillverkats av hudvänliga material och som man inte svettas i. De får inte heller innehålla rester av tvättpulver. Det gäller att se till att inomhusluften är tillräckligt fuktig och att hålla sovrummet svalt. Sommar och sol har ofta en lugnande inverkan på huden, medan kall och torr luft kan förvärra symtomen. Det är viktigt att inte skrapa upp huden så att den går sönder och blir inflammerad. Atopisk hud är extra känslig för bakterie-, virus- och svampinfektioner. Naglarna bör hållas kortklippta. 

Om eksemet inte läker med hemmavård eller om det snabbt upprepar sig, är det bäst att besöka läkare. Läkaren kan ordinera olika behandlingar när eksemet håller på att förvärras.

Speciellt att beakta för lärare 

Då eksemet håller på att förvärras kan en atopiker inte alltid delta i gymnastiklektionerna, eftersom svettning förvärrar eksemen. Det är viktigt att en elev med atopiskt eksem ges tillräckligt med tid efter en gymnastiklektion att duscha och att smörja in huden efteråt.

 

Tillbaka till toppen