Vighetsträning

Vighet är delvis en ärftlig egenskap där även kroppens uppbyggnad (bl.a. ledstruktur, elasticiteten hos muskler och senor) spelar in. Trots detta kan alla förbättra sin vighet genom träning. Särskilt musklernas tänjningsförmåga kan förbättras genom träning.

Utöver träning och ärftlighet påverkas vigheten av bl.a. tidpunkten, temperaturen och energinivån. Man är mindre vig direkt när man vaknar på morgonen jämfört med senare under dagen. Även trötthet och kyla leder till minskad vighet. Man bör tänka på detta.

Vighetsträning som siktar på ökad rörlighet bör utföras som en separat form av träning, inte tillsammans med annan motion, t.ex. efter träningsavslut. Vigheten kan förbättras med olika former av stretching, tänjning, pendelrörelser, öppnande och rullande övningar. Stretching kan ske som en pumpande rörelse (dynamiskt) eller som mer långvarig stretching (Statiskt), antingen med egna muskler (aktivt) eller t.ex. med hjälp av läraren eller en kamrat (passivt). Särskilt viktigt är det att stretcha muskler som tenderar att vara strama dvs. sätesmusklerna, höfternas böjarmuskler, axel- och bröstmusklerna. Dessa är viktigt både för muskelbalansen och för kroppshållningen.

Det är en utmaning att forska om vighetsträning och det finns rätt få och delvis motstridiga forskningsrön om vighetsträning. När det gäller vighet är det dock viktigt att träna ofta. Om man vill få bättre vighet behöver man träna fokuserat 2–3 gånger i veckan, helst dagligen. En stretching bör vara i tiotals sekunder, minst 10 sekunder. Man bör göra 2–4 repetitioner.

För att upprätthålla befintlig vighet räcker det med att man stretchar i samband med övrig träning och tränar vighet minst en gång i veckan.

 

Se stretchingstips på sidan Kroppsunderhåll och stretching.

 

Läs mer om:

Tillbaka till toppen