Frågor och rätt svar på hälsobingon: kost

På den här sidan hittar du frågor samt de rätta svaren på hälsobingon om kost.

  • Denna används av kroppen för att upprätthålla och utföra vitala funktioner. (energi)
  • De ämnen som är nödvändiga för kroppen, såsom kolhydrater, proteiner, fetter, mineraler och vitaminer som utvinns ur maten kallas: (näringsämnen)
  • En av tre huvudgrupper av näringsämnen som består av bl.a. sockerarter och stärkelse. (kolhydrater)
  • Denna grupp av näringsämnen kan vara av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. (proteiner/fetter)
  • Olika vitaminer och mineraler utgör denna grupp. (skyddsnäringsämnen)
  • Dessa behöver man för att bygga upp skelettet och förmedla nervimpulser. (mineralämnen)
  • Måttenhet som anger mängden energi i maten. (kilokalorier)
  • En allvarlig störning i sockeromsättningen där cellerna blir resistenta mot insulin eller för lite insulin utsöndras. (Typ 2-diabetes)
  • Dessa är uppdelade i mättade, enkelomättade och fleromättade. (fetter)
  • Dessa är baserat på vetenskaplig forskning och ger råd om hur man bildar en hälsosam och balanserad kost. (näringsrekommendationer)
  • Dessa behöver man i små mängder för att stärka kroppens normala funktion, såsom immunförsvaret och cellförnyelsen. (vitaminer)
  • Denna form av kolhydrater främjar matsmältningen och hjälper till att hålla matsmältningssystemet friskt. (fibrer)
  • Inflammatorisk sjukdom i tunntarmen, där gluten i vissa spannmål skadar luddet i tunntarmens slemhinna. (celiaki)
  • Absorptionsstörning av mjölksocker, vilket är anledningen till att man efter konsumtion av mjölkprodukter bland annat får uppsvälld mage och gaser. (laktosintolerans)
  • Ett tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin förebygger uppkomsten av denna sjukdom. (osteoporos)
  • Den mängd energi som en person förbrukar för att upprätthålla vitala funktioner som hjärta och inre organ. (basalmetabolism)
  • Psykisk störning där en person äter för mycket, för lite, för begränsat eller okontrollerat. (ätstörning)
  • Detta påverkas förutom av basalmetabolism även av bland annat ålder, kön och mängden aktivitet under dagen. (energibehov)
  • Hos människan ett essentiellt fettliknande ämne som också utvinns ur födan. (kolesterol)
  • Den hjälper till att sammanställa en mångsidig och näringsrik måltid. (tallriksmodell)
Tillbaka till toppen