Vinkkejä liikuntatapahtumiin, urheilukilpailuihin ja turnauksiin
Liikunnan turvallisuutta kilpailuissa ja liikuntatapahtumissa voi lisätä panostamalla verryttelyihin, aterioinnin suunnitteluun ja ensiapuvalmiuksiin.
Viisas verryttelee
Lämmittele monipuolisesti liikuntasuorituksen alkuun
Verryttely on olennainen osa kaikkea liikuntaa.
Alkulämmittelyn aikana valmistelet kehoa tulevaa liikunta- tai kilpailusuoritusta varten ja vastaavasti loppujäähdyttelyssä palauttelet harjoituksen tai kisan rasituksesta.
Lämmittelyn alussa nostetaan sykettä ja saadaan pieni hiki pintaan. Lämmittely virittää hengitys- ja verenkiertoelimistön varsinaiseen liikuntasuoritukseen. Jatka lämmittelyä hyppelyillä, pyörityksillä ja ketteryyttä kehittävillä liikkeillä. Ne valmistavat hermoston ja lihakset tiukempiin ponnistuksiin. Samalla suoritusvire nousee ja liikkeet sujuvat sutjakasti.
Tekniikka kohdalleen
Monipuolinen lämmittely on helppo ja tehokas tapa välttää vammoja. Tämä pätee niin Viestikarnevaaleihin, Taiston treeneihin, jalkapalloturnauksen peleihin kuin mihin tahansa liikuntasuoritukseen.
Verryttelyt on paras tehdä ohjatusti yhdessä. Lämmittelyyn tulee valita liikkeitä, jotka palvelevat harjoituksessa tai kilpailussa tehtäviä suorituksia. Tee liikkeet aina huolellisesti ja oikealla tekniikalla. Näin vältyt vammoilta.
Katso lisää
- tietoa verryttelyn merkityksestä
- Viisas verryttelee -video ja tietoiskuanimaatio
- Viisas verryttelee -ohjejulisteet
- esimerkki yleisestä alkulämmittelystä (pdf)
- esimerkki lämmittelystä palloiluun (pdf 1 Mt)
- esimerkkejä loppujäähdyttelystä (pdf)
Turnaus- ja kilpailupäivän ruokailut
Muista kunnon aamupala ja hyvät eväät
Opettajan on hyvä suunnitella ja ohjeistaa koulun kilpailupäivän ateriarytmit ja eväskäytännöt etukäteen. Miten ruokailu on järjestetty? Onko eväät huolehdittu järjestäjän toimesta? Mikä on sopivaa ja säilyvää omaa evästä?
Pitkä kilpailu- tai turnauspäivä on usein pärjättävä eväillä, koska sopivaa taukoa kunnon ruokailuun ei aina ole. Edeltävän päivän riittävä ruokailu ja turnauspäivän aamiainen ovat silloin tärkeässä roolissa. Lautaselle kannattaa kilpailupäivänä valita hyvin sulavia ruokia. Jos turnauksen pelien väli on alle tunnin, kannattaa nauttia nestemäisiä välipaloja kuten juotavia jogurtteja, palautusjuomia ja urheilujuomaa. Nesteen nauttiminen säännöllisesti pitkin kilpailupäivää on tärkeää. Janojuomaksi käy vesi.
Kilpailu- ja turnausmatkoilla pysähdytään usein yhdessä ruokailemaan. Tien päällä on runsaasti hyviäkin ruokapaikkoja eikä hampurilaisravintola ole ainoa vaihtoehto.
Katso lisää
- kilpailu- ja turnauspäivien ruokailut
- esimerkki turnauspäivän aterioinnista
- kilpailupäivän välipalavinkit
Entä kun jotain sattuu?
Muista venähdysten ja revähdysten ensiapuohje
Rapatessa roiskuu silloin tällöin. Osaatko toimia, jos nilkka nyrjähtää tai reisi revähtää kesken kisan tai pelin?
Toimimalla oikein ja nopeasti minimoit vamman aiheuttamat haitat.
Kohoasento
Nosta vammautunut kohta sydämen yläpuolelle.
Kompressio eli puristus
Pidä vamma-alue paikallaan ja purista vammakohtaa heti itse tai pyydä puristamiseen apua.
Kaikki ensiaputoimet vähentävät vamma-alueen verenvuotoa. Katso koko peace and love -ohje. Mitä pienempi vuoto, sitä pikaisempi paraneminen. Jos kipu jatkuu, mene tarvittaessa kouluterveydenhoitajan vastaanotolle tai lääkäriin.
Tarkista ensiapuvalmiudet
Huolehdi ennen koulun liikuntatapahtumaa tai koulujenväliseen turnaukseen lähtöä, että paikalla on riittävä ensiapuvälineistö. Löytyykö puhdistusainetta ja laastareita haavoja ja ruhjeita varten? Entä onko ensiapupussissa sidostarpeita ja kertakäyttöisiä kylmäpakkauksia venähdysten ja revähdysten varalle?
Riittävän monella koulun henkilökunnasta tulee olla ensiaputaidot ajan tasalla. Varmista, että liikuntatapahtumassa on paikalla osaavia aikuisia. Oppilaiden hyvät tiedot tapaturmista, niiden ehkäisystä ja hoidosta auttavat tapaturmatilanteissa. Ensiaputarpeiden sijainnin kertominen ja PEACE & LOVE -ohjeen kertaaminen ennen turnauksen alkua on helppo ja nopea varotoimi vamman aiheuttamien haittojen minimoimiseksi.