Ruokakolmio

Ruokakolmio auttaa terveellisen ja monipuolisen ruokavalion koostamisessa. Mitä alempana tietty ruoka-aine kolmiossa on, sitä enemmän sitä tulisi syödä. Vastaavasti mitä ylempänä ruoka-aine on kolmiossa, sitä harvemmin sitä tulisi nauttia.

Kolmion perustan muodostavat kasvikunnan tuotteet eli kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljatuotteet. Lisäksi siihen kuuluvat kasviöljyt, kasviöljypohjaiset margariinit, pähkinät ja siemenet sekä kala, siipikarja ja vähärasvaiset maitotuotteet. Kolmion huippu koostuu lihasta, lihavalmisteista, kananmunasta sekä sattumista.

  • Kasvikunnan tuotteet ovat kolmion pohjana, eli päivittäinen ruokavalio tulisi koostua pääosin kasvikunnan tuotteista. Valitse yhteensä näistä laatikoista yhteensä 6 kourallista erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
  • Täysjyväviljatuotteita kuten täysjyväleipää, puuroa, pastaa tai riisiä tulisi myös nauttia joka aterialla.
  • Suosi maitotuotteista vähärasvaisia (rasvaa alle 1 %) vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kasvipohjaisia soija-, kaura- tai riisivalmisteita.
  • Kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset margariinit sekä pähkinät ja siemenet sisältävät hyviä eli pehmeitä rasvoja, eli niitä kannattaa suosia.
  • Nauti siipikarjaa, kuten kanaa tai kalkkunaa. Muista myös syödä kalaa 2 kertaa viikossa – siitä saat pehmeitä rasvoja ja rakennusaineita kasvuun ja kehitykseen.
  • Lihavalmisteet ja punainen liha sisältävät tärkeitä rakennusaineita, mutta myös kovaa rasvaa. Siksi niitä tulisi nauttia kohtuullisesti.
  • Sattumat ovat niitä ruoka-aineita, joita tulisi nauttia harvemmin. Tähän osioon kuuluvat esimerkiksi makeiset, keksit, leivonnaiset ja virvoitusjuomat.

 

Kuva 1. Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2014) pohjautuva ruokakolmio. Lähde: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Takaisin sivun alkuun