Tehtävä:

Mummon lääkkeet -tarina

Tavoitteet

Tehtävän aikana oppilaat oppivat: 

  • ymmärtämään, että toisen ihmisen lääkkeitä ei saa ottaa. 
  • käsittämään, että jos käyttää toiselle ihmiselle tarkoitettuja lääkkeitä, voi joutua vaaraan. 
  • huomioimaan, että lääkkeen käyttäjä voi joutua vaaraan, jos ei löydä lääkkeitään tutusta paikasta. 

 

Opettajalle

Tähän tehtävään on hyvä varata puolikas oppitunti. Tehtävässä käsitellään lääkkeiden oikean käytön perusteita. Tehtävä tukee OPS:n vuosiluokkien 12 ympäristöopin opetuksen tavoitetta T8 ja sisältöaluetta S2. 

Tehtävän toteutus:

1.  Opettaja lukee tarinan ääneen ja pysähtyy merkittyihin kohtiin. Taukojen aikana oppilaat toimivan ohjeiden mukaisesti sen mukaan, toimitaanko tarinassa oikein (x-hyppy) vai väärin (kyykky). Tauon jälkeen opettaja kertoo oikean vastauksen.

2.  Lopuksi tarinan tapahtumista keskustellaan yhdessä. Oppilaat voivat myös suunnitella tarinan teemaan liittyvän näytelmän pienryhmissä ja esittää näytelmät toisilleen.

 

Tarina

Anni on vanhempiensa kanssa viettämässä viikonloppua mummolassa. Lauantai on sateinen päivä ja Anni on sisällä leikkimässä nukeilla. Hän tarvitsisi leikkiään varten pientä lasipurkkia. ”Mistähän saisin sellaisen?” Anni tuumaa. Hän menee olohuoneeseen ja huomaa, että kirjahyllyssä on jokin pieni ruskea lasipurkki. Anni tunnistaa sen mummon lääkepurkiksi, josta mummo ottaa aina tabletin, kun hänellä koskee rintaan. ”Tuskin mummo pahastuu, jos vähän lainaan tätä” Anni toteaa ja vie purkin mennessään. (TAUKO: Kyykky)

Mummo tuntee keittiössä rintakipua. ”Täytyy käydä ottamassa lääkettä” hän tuumaa ja menee olohuoneeseen. Yllätyksekseen mummo huomaa, että lääkepurkki ei olekaan tutulla paikalla ja hän huutaa hätääntyneenä Annin äitiä apuun. Annin äiti tulee paikalle ja mummo kertoo, että ei löydä tärkeitä lääkkeitään! Äiti kutsuu Annin olohuoneeseen ja kysyy: ”Oletko nähnyt mummon lääkkeitä?”. Anni vastaa: ”Lääkkeet ovat makuuhuoneessa”. Äiti hakee lääkepurkin ja mummo saa lääkkeensä ja rintakipu helpottaa. Äiti sanoo Annille: ”Lääkkeet eivät sovi leikkeihin. Lääkkeet pitää säilyttää omilla paikoillaan. Jotkut lääkkeet on löydettävä heti, kun tarve ilmenee, ja ne on otettava nopeasti. Myös pikkuveli olisi voinut joutua vaaraan, jos lääkkeet olisivat jääneet leikkeihisi. Hän saattaisi syödä mummon lääkkeitä, koska ei vielä ymmärrä, että niitä ei ole tarkoitettu lapsille. Onneksi nyt ei sattunut mitään ja mummon lääkkeet löytyivät ajoissa”. Anni pyytää mummolta anteeksi. (TAUKO: X-hyppy)

Mummo taas lupaa siirtää lääkepurkin paikkaa kirjahyllyssä hieman korkeammalle, jotta lapset eivät ylety siihen. (TAUKO: X-hyppy)

Seuraavana päivänä Anni tulee ulkoa sisälle ja huomaa, että isä on jättänyt mummon ruskean lääkepurkin olohuoneen pöydälle pyyhkiessään pölyjä kirjahyllystä. (TAUKO: Kyykky)

Anni menee isän luokse keittiöön ja sanoo hänelle: ”Mummon lääkkeitä ei saa siirtää kirjahyllystä pois. Mummo voi joutua vaaraan, jos ei löydä niitä. Tule niin laitetaan yhdessä lääkkeet takaisin kirjahyllyyn”. (TAUKO: X-hyppy)

Isä ja Anni menevät olohuoneeseen ja isä siirtää mummon lääkkeet kirjahyllyn ylimmälle hyllylle. (TAUKO: X-hyppy)

Isä kiittää Annia, että hän oli niin tarkka ja huomasi isän virheen. Nyt isäkin muistaa ensi kerralla, että ei siirrä toisen lääkkeitä pois tutusta säilytyspaikasta. (TAUKO: X-hyppy)

Takaisin sivun alkuun