Ravinnon merkitys

Monipuolinen ruoka auttaa monin tavoin voimaan hyvin. Se vaikuttaa kehoon ja mielialaan. Ruokien ravintoaineet vaikuttavat meidän jokaiseen soluumme; mm. sydämeen, luihin, lihaksiin, verisuoniin, ihoon, hiuksiin ja kynsiin.

Ravinnon 10 vaikutusta:

Hyvä syöminen

1. tuo senttejä ja voimaa

Kasvamiseen tarvitaan monenlaisia rakennusaineita ruuasta. Syömällä monipuolisesti elimistösi kasvaa hyvin ja luusi kehittyvät lujiksi.

2. antaa energiaa

Ruoka vaikuttaa jaksamiseen ja vireyteen. Säännöllinen syöminen on tärkeää, jotta pysyt virkeänä. Virkeänä teet fiksuja valintoja päivän puuhissa. Väsyneenä taas voit sortua helpommin turhiin herkkuihin, ja jaksaminen koulussa, harrastuksissa sekä kavereiden kanssa voi kärsiä.

3. vähentää sairastumisen riskiä

Kun syöt monipuolisesti, pysyt terveenä, eikä esimerkiksi flunssa iske niin helposti. Esimerkiksi jokaisessa kasviksessa, hedelmässä ja marjassa on omat tärkeät tehoaineensa, joilla on erilaisia vaikutuksia terveyteen. Epäterveellinen ruoka puolestaan on monen sairauden syy.

4. auttaa suun terveydessä

Säännöllinen syöminen auttaa pitämään hampaat kunnossa. Aterioiden välissä ei kuulu napostella koko ajan. Kun annat hampaille lepoa ruokailujen välissä, pysyvät reiät pois hampaista.

5. pitää paremmalla mielellä

Riittävä ja säännöllinen syöminen pitää hyvällä mielellä. Nälkäisenä turhat asiat voivat alkaa kiukuttamaan.

6. mahdollistaa hyvän unen

Syöminen vaikuttaa uneen. Sopivan kokoinen iltapala helpottaa nukahtamista ja auttaa hyvään uneen. Nälkäisenä on hankala saada unta eikä silloin nuku hyvin. Liika syöminen illalla tekee puolestaan ähkyn olon ja on tukala nukkua.

7. auttaa keskittymään

Syöminen ja juominen vaikuttavat keskittymiseen ja tarkkaavaisuuteen. Juominen on tärkeää; juo ennen kuin on jano. Nestevajaus haittaa keskittymistä ja tekee olon nuutuneeksi. Väsyneenä sattuu helpommin kömmähdyksiä ja vahinkoja sekä tapaturmia.

8. antaa makuelämyksiä

Ruoasta saa monenlaisia makuelämyksiä. Kokeile rohkeasti uusia ja erilaisia hedelmiä, kasviksia ja ruokia kotona ja matkoilla. Juhlaruuat ja eri maiden ruokailutavat antavat myös uusia elämyksiä.

9. on kivaa yhdessä syöden

Yhteiset ruokailut kotona ovat tärkeitä jutteluhetkiä. Myös kavereiden kanssa on kiva syödä yhdessä. Syö rauhassa, jotta ehdit nauttia ruokailuhetkestä.

10. on itse kokkaamista

Välipalojen ja ruuan tekeminen itse tai vanhempien kanssa on kivaa. Itse tekemällä saa laadukasta ruokaa. Suunnittele ja tee itselle kunnon iltapala, perheelle sunnuntaibrunssi tai itselle ja kaverille värikäs hedelmäsalaatti välipalaksi.

Takaisin sivun alkuun