Ravintoaineet

Ruoka koostuu erilaisista ravintoaineista, joita elimistömme tarvitsee toimiakseen. Ravintoaineet voidaan erotella omiin ryhmiinsä, energia- ja suojaravintoaineisiin.

Energiaravintoaineet

Energiaravintoaineet antavat energiaa elimistölle. Niitä ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat.

Hiilihydraatit: toimivat elimistön ensisijaisena polttoaineena. Ne takaavat myös kuidun saannin; kuitu edistää vatsan toimintaa sekä auttaa pitämään verensokerin tasaisena.

Proteiinit: sisältävät elimistön normaalille toiminnalle ja esimerkiksi lihasten muodostumiselle tärkeitä rakennusaineita.

Rasvat: antavat virtaa elimistölle. Ne myös edistävät tiettyjen vitamiinien imeytymistä.

Suojaravintoaineet

Suojaravintoaineet auttavat pitämään terveenä. Suojaravintoaineita ovat rasva- ja vesiliukoiset vitamiinit sekä kivennäisaineet, joita tulisi saada ruuasta riittävästi.

Rasvaliukoiset vitamiinit: A-, D-, E- ja K- Vitamiinit.

  • Elimistössä on omat varastonsa näille vitamiineille.
  • D-vitamiinin saanti on tärkeää erityisesti kasvaessa. D-vitamiinia saadaan kalasta sekä D-vitamiinilla täydennetyistä maitotuotteista ja kasvipohjaisista valmisteista sekä kasviöljypohjaisista levitteistä. Kaikille 2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 7,5 μg päivittäin ympäri vuoden.

Vesiliukoiset vitamiinit: B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini.

  • Elimistön vesiliukoisten vitamiinien varastot ovat pieniä, joten niitä täytyy täydentää päivittäin.

Kivennäisaineet: esimerkiksi kalsium, rauta, sinkki, jodi, kalium, magnesium, natrium.

  • Tarvitaan ravinnosta vain vähän, mutta ovat vitamiinien ohella tärkeitä elimistön toimintaan osallistuvia osasia.
Takaisin sivun alkuun