Ruokakolmio
Ruokakolmio auttaa terveellisen ja monipuolisen ruokavalion koostamisessa. Mitä alempana tietty ruoka-aine kolmiossa on, sitä enemmän sitä tulisi syödä. Vastaavasti mitä ylempänä ruoka-aine on kolmiossa, sitä harvemmin sitä tulisi nauttia.
Kolmion perustan muodostavat kasvikunnan tuotteet eli kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljatuotteet. Lisäksi siihen kuuluvat kasviöljyt, kasviöljypohjaiset margariinit, palkokasvit, pähkinät ja siemenet sekä kala, vähärasvaiset maitotuotteet ja kasvipohjaiset juomat ja niistä tehdyt valmisteet. Kolmion huippu koostuu sen sijaan siipikarjasta, lihasta, lihavalmisteista ja kananmunasta sekä sattumista.
- Kasvikunnan tuotteet ovat kolmion pohjana, eli päivittäinen ruokavalio tulisi koostua pääosin kasvikunnan tuotteista. Valitse yhteensä näistä laatikoista yhteensä 5–9 kourallista erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
- Täysjyväviljatuotteita kuten täysjyväleipää, puuroa, pastaa tai riisiä tulisi myös nauttia joka aterialla. Tarvittavan määrän saat täyteen, kun syöt esimerkiksi reilun lautasellisen kaurapuuroa, kolme ruisleipäpalaa sekä reilun desin keitettyjä ohrasuurimoita.
- Suosi rasvatonta maitoa sekä vähärasvaisia maitotuotteita (rasvaa alle 1 %). Vaihtoehtoisesti voit käyttää kasvipohjaisia soija-, kaura- tai riisivalmisteita.
- Kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset margariinit sekä pähkinät ja siemenet sisältävät hyviä eli pehmeitä rasvoja, eli niitä kannattaa suosia.
- Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja linssit sisältävät kuituja sekä kivennäisaineita. Niitä tulisi syödä päivittäin, eri lajeja vaihdellen.
- Muista myös syödä kalaa ainakin 2 kertaa viikossa – siitä saat pehmeitä rasvoja ja rakennusaineita kasvuun ja kehitykseen.
- Lihavalmisteet ja punainen liha sisältävät tärkeitä rakennusaineita, mutta myös kovaa rasvaa. Naudan, sian ja lampaan lihaa sekä siipikarjaa, kuten kanaa tai kalkkunaa tulisi nauttia kohtuullisesti.
- Sattumat ovat niitä ruoka-aineita, joita tulisi nauttia harvemmin. Tähän osioon kuuluvat esimerkiksi makeiset, keksit, leivonnaiset ja virvoitusjuomat.
Kuva 1. Kansallisiin ravitsemussuosituksiin (2024) pohjautuva ruokapyramidi. Lähde: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta.