Ravintoaineet
Ruoka koostuu erilaisista ravintoaineista, joita elimistömme tarvitsee toimiakseen. Ravintoaineet voidaan erotella omiin ryhmiinsä, energia- ja suojaravintoaineisiin.
Energiaravintoaineet
Energiaravintoaineet antavat energiaa elimistölle. Niitä ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat.
Hiilihydraatit: toimivat elimistön ensisijaisena polttoaineena. Ne takaavat myös kuidun saannin; kuitu edistää vatsan toimintaa sekä auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
Proteiinit: sisältävät elimistön normaalille toiminnalle ja esimerkiksi lihasten muodostumiselle tärkeitä rakennusaineita.
Rasvat: antavat virtaa elimistölle. Ne myös edistävät tiettyjen vitamiinien imeytymistä.
Suojaravintoaineet
Suojaravintoaineet auttavat pitämään terveenä. Suojaravintoaineita ovat rasva- ja vesiliukoiset vitamiinit sekä kivennäisaineet, joita tulisi saada ruuasta riittävästi.
Rasvaliukoiset vitamiinit: A-, D-, E- ja K- Vitamiinit.
- Elimistössä on omat varastonsa näille vitamiineille.
- D-vitamiinin saanti on tärkeää erityisesti kasvaessa. D-vitamiinia saadaan kalasta sekä D-vitamiinilla täydennetyistä maitotuotteista ja kasvipohjaisista valmisteista sekä kasviöljypohjaisista levitteistä. Kaikille 2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 7,5 μg päivittäin ympäri vuoden.
Vesiliukoiset vitamiinit: B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini.
- Elimistön vesiliukoisten vitamiinien varastot ovat pieniä, joten niitä täytyy täydentää päivittäin.
Kivennäisaineet: esimerkiksi kalsium, rauta, sinkki, jodi, kalium, magnesium, natrium.
- Tarvitaan ravinnosta vain vähän, mutta ovat vitamiinien ohella tärkeitä elimistön toimintaan osallistuvia osasia.