Ateriarytmi
Koulupäivä ja harrastukset rytmittävät arkipäivien kulkua monella tavalla. Riittävä syöminen tasaisin väliajoin helpottaa vireyden ylläpitoa ja jaksamista.
Hyvä ateriarytmi tarkoittaa sitä, että ruokailukertojen väli on noin 3–4 tuntia, jolloin päivässä on vähintään viisi ruokailukertaa. Säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan. Kova nälkä ei pääse yllättämään, kun syö riittävän usein. Silloin on myös helppo välttää huonoja välipaloja, liian suuria ruoka-annoksia ja iltaherkuttelua. Ateria on sopivan kokoinen, kun sillä jaksaa kolmesta neljään tuntia.
Ateriat rytmittävät päivää
Aamiainen on yksi päivän tärkeimmistä aterioista ja sen syöminen kannattaa opetella. Yön jäljiltä vatsa on tyhjä ja sinne on saatava aamupalaa, jotta päivä käynnistyy. Jos aamiainen ei kuitenkaan maistu, kannattaa silloinkin yrittää syödä vaikkapa jogurtti tai leipä. Näin nälkä ei kasva liian suureksi koulun lounasaikaan mennessä.
Lounas on päivän ensimmäinen lämmin ateria. Sen voimalla jaksaa iltapäivään asti. Vaikka koulussa ei aina ole lempiruokaa, sitä kannattaa silti syödä. Muuten energia voi loppua kesken ja iltapäivällä väsyttää koulussa ja harrastuksissa.
Päivällinen on päivän toinen lämmin ateria. Yhteiset ruokahetket perheen kanssa pöydän ääressä ovat monella tavalla tärkeitä.
Välipalat täydentävät ateriarytmiä. Terveellinen välipala on ravitseva ja monipuolinen. Siihen voi kuulua esimerkiksi jogurtti, täytetty leipä ja hedelmä. Makeiset ja herkut eivät korvaa välipaloja.
Iltapala on välipalan kaltainen. Hyvän iltapalan avulla jaksaa nukkua aamuun asti. Pieni nälkä illalla ei ole huono merkki. Jos illalla sen sijaan on kiljuva nälkä, on saattanut tulla syötyä päivän aterioilla ja välipaloilla liian vähän.
Hyödynnä lautasmallia kaikkien aterioiden koostamisessa.