Unen tarve
Alakoululaisen unentarve on noin 8–10 tuntia. Yksilölliset vaihtelut voivat olla kuitenkin suuria. Riittävästä unesta kertoo tuntimäärää paremmin se, että herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena. Säännöllisyys, myös viikonloppuisin, luo pohjan hyvälle nukkumiselle.
Mihin unta tarvitaan?
Uni vaikuttaa laajasti koululaisen kasvuun ja kehitykseen. Hyvä ja riittävä uni auttaa meitä pärjäämään ja jaksamaan koulussa. Uni vaikuttaa oppimiseen ja auttaa asioiden muistiinpanemista. Lisäksi hyvin nukkuneena keskittyminen koulussa on helpompaa. Myös luovuus ja sosiaaliset taidot vaativat hyvät yöunet.
Hyvä yöuni vaikuttaa terveyteemme ja kehitykseemme. Unen huono laatu ja liian vähäinen määrä aiheuttavat pitkäaikaisen vireystilan laskua. Tällöin voimme olla uneliaita, keskittyminen voi olla vaikeaa ja tunteet voivat ailahdella. Uni vaikuttaa myös kasvuumme, unen aikana erittyy kasvuun tarvittavaa hormonia. Lisäksi uni vahvistaa vastustuskykyämme ja helpottaa sairauksista toipumista.
Unen vaiheet
Huolehdi, että yöunet ovat tarpeeksi pitkät, sillä uni sisältää erilaisia vaiheita ja jokaisen vaiheen tulee keritä toistua yön aikana useita kertoja.
Kahdessa ensimmäisessä vaiheessa uni on pinnallista ja kevyttä. Keskivaiheen syvä uni on tärkeintä kasvun ja kehityksen kannalta. Viimeisessä REM-unen vaiheessa aivot järjestävät päivän tapahtumia ja tallentavat tietoa. REM-unen aikana näemme myös unia.
TEKOn tehtävät
- Unipäiväkirja (pdf)
- Unta palloon -tuntisuunnitelma ja tehtävät:
- Toiminnallinen tehtävä unesta (tehtävä 2a)
- Kuinka paljon koululaisen tulisi nukkua? (tehtävä 2b)
- Luokan unidiagrammi (tehtävä 2c)