Näringstips

Vegetariska tips

  • Ät mångsidigt med grönsaker, rotfrukter, frukt och bär som en del av huvudrätter och som mellanmål.
  • Ha grönsakerna, frukterna och bären färdigskalade och skurna i kylskåpet eller på bordet.
  • Välj helst inhemskt och färskt.
  • Spara pengar genom att föredra säsongsprodukter.

Spannmålstips

  • Välj helst fullkornsprodukter när det gäller bröd, pasta och ris.
  • Välj fullkornsbröd med mer än 8 g / 100 g fiber.
  • Föredra müsli och flingor med lite socker och mycket fiber, närmare bestämt
    • över 10 g / 100 g fiber
    • under 10 g / 100 g socker.

Mjölktips

  • Välj mjölkprodukter med låg socker- och fetthalt.
  • Välj helst osmaksatta produkter och smaksätt dem själv med t.ex. bär eller frukt.
  • Välj yoghurt och kvarg med mindre än 10 g / 100 g kolhydrater.
  • Välj ost med mindre än 17 % fett.

Kött- och fisktips

  • Välj helst produkter med låg fetthalt (mindre än 10 %).
  • Ät fisk två gånger i veckan.
  • Använd tallriksmodellen och fyll 1/4 av tallriken med kött eller fisk, 1/3 om du är fysiskt aktiv.

Fettips

  • Använd flytande vegetabilisk olja (t.ex. rybs) vid matlagning och bakning.
  • Kontrollera på förpackningen huruvida fettet eller oljan lämpar sig för bakning.
  • Välj helst salladsdressing med vegetabilisk olja.
  • Kontrollera mängden fett, särskilt mättat fett, i näringsvärdesdeklarationen.

Färdigmattips

  • Ät färdigmat sparsamt då den ofta innehåll dolda fetter och salt.
  • Fetthalten ska vara 5 g / 100 g och kött- eller fiskhalten 20–30 % (över 10 g / 100 g protein).
  • Komplettera färdigmat med färska eller kokta grönsaker.

Matlagningstips

  • Undvik feta såser i vardagsmatlagningen, t.ex. grädde, ostsåser och smetana.
  • Välj lätta matgräddprodukter. Lättgrädde har en fetthalt på 5 %, fetthalten är högst 15 %.
  • Grönsaker behåller sitt näringsvärde och sin struktur bäst när de tillagas
    • genom kokning eller ångkokning (i en ångkastrull)
    • eller sautering dvs. snabb stekning på en teflonpanna med en liten droppe olja utan att de blir bruna eller genomkokta.
  • Man behöver inte lägga till salt alls när man lagar mat. Man får lätt all den salt (mindre än 5 g) som man behöver i sin dagliga kost.
Tillbaka till toppen