Näringstips
Vegetariska tips
- Ät mångsidigt med grönsaker, rotfrukter, frukt och bär som en del av huvudrätter och som mellanmål.
- Ha grönsakerna, frukterna och bären färdigskalade och skurna i kylskåpet eller på bordet.
- Välj helst inhemskt och färskt.
- Spara pengar genom att föredra säsongsprodukter.
Spannmålstips
- Välj helst fullkornsprodukter när det gäller bröd, pasta och ris.
- Välj fullkornsbröd med mer än 8 g / 100 g fiber.
- Föredra müsli och flingor med lite socker och mycket fiber, närmare bestämt
- över 10 g / 100 g fiber
- under 10 g / 100 g socker.
Mjölktips
- Välj mjölkprodukter med låg socker- och fetthalt.
- Välj helst osmaksatta produkter och smaksätt dem själv med t.ex. bär eller frukt.
- Välj yoghurt och kvarg med mindre än 10 g / 100 g kolhydrater.
- Välj ost med mindre än 17 % fett.
Kött- och fisktips
- Välj helst produkter med låg fetthalt (mindre än 10 %).
- Ät fisk två gånger i veckan.
- Använd tallriksmodellen och fyll 1/4 av tallriken med kött eller fisk, 1/3 om du är fysiskt aktiv.
Fettips
- Använd flytande vegetabilisk olja (t.ex. rybs) vid matlagning och bakning.
- Kontrollera på förpackningen huruvida fettet eller oljan lämpar sig för bakning.
- Välj helst salladsdressing med vegetabilisk olja.
- Kontrollera mängden fett, särskilt mättat fett, i näringsvärdesdeklarationen.
Färdigmattips
- Ät färdigmat sparsamt då den ofta innehåll dolda fetter och salt.
- Fetthalten ska vara 5 g / 100 g och kött- eller fiskhalten 20–30 % (över 10 g / 100 g protein).
- Komplettera färdigmat med färska eller kokta grönsaker.
Matlagningstips
- Undvik feta såser i vardagsmatlagningen, t.ex. grädde, ostsåser och smetana.
- Välj lätta matgräddprodukter. Lättgrädde har en fetthalt på 5 %, fetthalten är högst 15 %.
- Grönsaker behåller sitt näringsvärde och sin struktur bäst när de tillagas
- genom kokning eller ångkokning (i en ångkastrull)
- eller sautering dvs. snabb stekning på en teflonpanna med en liten droppe olja utan att de blir bruna eller genomkokta.
- Man behöver inte lägga till salt alls när man lagar mat. Man får lätt all den salt (mindre än 5 g) som man behöver i sin dagliga kost.
Tillbaka till toppen